Povećan broj aktutnih respiratornih infekcija u BPK Goražde

Na području Bosanskopodrinjksog kantona (BPK) Goražde zabilježen je povećan broj akutnih respiratornih infekcija – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica Zavoda dr. Medina napominje da je ova pojava evidenta od početk aoktobra

„ Mi dobijamo prijave naših zdravstvenih ustanova na području BPK te smo imali  376 prijava za akutne resporatorne infekcije. To su uglavnom virusne infekcije  slične prehladi sa ili bez povišene temperature, koje karakteriše  opšta slabost, bolovi u grlu, curenje nosa. U spetembru smo imalo povećan broj djece, dok je sada u pitanju opšta populacija, dakle starije osobe“ – kazala je Bičo.

Dodala je da za sada nij ezabilježena pojava gripe

„Tu su simptomi izraženiji i nismo imali takvih slučajeva ali pratimo situaciju.  Krenuli smo u proces nabavke vakcina protiv gripe tako da očekujemo vrlo brzo da će biti obezbjeđene a namjenjene su za rizične grupe stanovništva jer jako je bitno da se vakcinišu kako ne bi došlo do komplilkacija.  Nismo imali ni  registrovanih slučajeva Covida mada se bilježi porast broja novih slučajeva u regiji“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo.