Zajednički koncert folklornih društava iz Goražda i Tutina

Koncertom folklornih igara i narodnih pjesama koji je sinoć održan u Goraždu, nastavljena je dugogodišnja saradnja Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde i Kulturno-umjetničkog društva (KUD) Tutin iz Srbije.

Brojnoj publici predstavljena je ljepota  kulture, tradicije I običaja koju njeguju dva folklorna društva čije  prijateljstvo   traje više od dvije decenije.

„ Naša saradnja traje od 2002. Godine kada su Goraždani boravili u Tutinu na Sandžačkim igrama kada smo uspostavili saradnju i jedno divno prijateljstvo koje traje sve do danas. Drago nam je da se to prenosi sa generacije na generaciju i uvijek smo sretni kada imamo priliku za novi susret, a ovo je naša uzvratna posjeta nakon što su članovi Ansambla iz Goražda prethodno boravili na našim Danima dijaspore u avgustu“ – kazao je predsjednik KUD-a Tutin Emir Zečić.

Rukovodilac Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde Muhidin Đozo – Kiko ističe da su ovakvi susreti prilika da se i nove generacije međusobno upoznaju, razmjene iskustva i uče o kulturi i tradiciji drugih sredina i država

„ Svi smo mi okupljeni u zajedničkoj misiji očuvanja vrijednosti koje čine našu kulturnu baštinu a tradicija i običaji su bogatstvo svake zemlje. Ovo je još jedna prilika više da se naši članovi međusobno upoznaju,  druže i njeguju te vrijednosti i prijateljstva. Zaista smo sretni što imamo priliku uzvratiti gostoprimstvo našim dragim prijateljima iz Tutina koji i nas uvijek dočekuju na najbolji  mogući način“ – kazao je Đozo.

Dobrodošlicu članovima KUD-a Tutin poželjeli su i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Adisa Alikadić – Herić i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović koji su poručili da je i ova noć potvrdila da kultura ne poznaje granice te da su članovi folklornih društava najbolji ambasadori jedne države.  Koncert su svojim nastupima  upotpunili i goraždanski interpretatori.