Resorno ministarstvo podržalo projekte omladinskih udruženja

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu I sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Adisa Alikadić – Herić danas je potpisala ugovore sa predstavnicima udruženja koja okupljaju mlade.

Za sufinansiranje projektnih aktivnosti omladinskih udruženja iz budžeta resornog ministarstva za 2023. Godinu izdvojeno je 12.000 KM, a sredstva su dodjeljena putem javnog poziva.

Podržani su projekti koji imaju za cilj stvaranje uslova za razvoj i afirmaciju kulture na prostoru BPK Goražde. Sa iznosima od 1.500 do 3.000 KM podržani su projekti Udruženja mladih „Vijeće za inicijativu i razvoj“, Udruženja „Omladinski savez“ Ustikolina, Udruženja „Forum za inovacije mladih Youth inovation forum“, te „Kulturno udruženje mladih“ BPK Goražde i Udruženja „Volonterski servis mladih“ Goražde.

Jedan od  projekata koji je odbio podršku je  projekat „Razvoj IT vještina kod mladih-Razvoj mobilnih aplikacija“ koji će  realizovati Udruženje „Forum za inovacije mladih Youth inovation forum“.

„Ovo je prilika djeci i mladima da razvijaju svoje IT vještine u segmentu kodiranja i programiranja i razvoja aplikacija. IT vještine su aktuelne i mi treba da idemo sa vremenom kako bi pružili neformalno obrazovanje i edukaciju mladim ljudima u ovom segmentu – kazao je predsjednik udruženja Arman Bešlija.

 

Prema riječima više stručne saradnice za mlade, nauku i kulturu u resornom ministarstvu Amine Salić, rok za realizaciju projektnih aktivnosti je do kraja mjeseca decembra 2023. godine s tim da se taj rok može prolongirati i do kraja aprila 2024. godine.