Goraždani protestirali protiv brutalne agresije na Palestinu, prisustvovao i premijer Nikšić

Na Mostu “Alije Izetbegovića” u Goraždu danas su organizirani mirni protesti građana za mir u Palestini. Veliki broj građana odazvao se pozivu inicijatora protesta Džebraila Bajramovića, zastupnika BH demokrata u Skupštini BPK Goražde, a građani su sa protesta poslali snažne poruke iz Goražda i BIH, kako je istaknuto ljudi, koji su protiv rata i zločina bilo gdje da se dešavaju u svijetu. Mirnim protestima građana pridružili su se i članovi delegacije Vlade FBIH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, ambasador Palestine u BIH, te zvaničnici grada i BPK Goražde, kao i brojna udruženja.

Zahvalnost građanima na podršci uputili su članovi Palestinske zajednice u BIH te ambasador Palestine u našoj zemlji nj.e.Rezak Namura.

“Hvala svima, hvala Goraždu, Nikšiću, svima koji su danas sa nama i koji su digli glas razuma, glas mira da se zaustavi brutalna izraelska agresija koja traje već 25 dana na pojas Gaze i okupiranu teritoriju. Cijeli svijet nažalost gleda stradanje djece, žena i civila, do ovog momenta poginulo je više od 8.500 Palestinaca, više od 4000 djece, desetine hiljada, je ranjenih, Izrael nastavlja s agresijom bez obzira na pozive i apele iz Međunarodne zajednice. Palestinski narod će istrajati i ima pravo na svoju odbranu i nezavisnu palestinsku državu. Iz ovog grada, sa ovog mosta šaljem poruku da je mir moguć i molimo američku administraciju i EU da provode rezolucije koje su nama nametnute”, poručio je između ostalog Madžid Maruf, predsjednik Palestinske zajednice u BIH.

Njegova ekselencija Rezak Namura, ambasador Palestine u BIH zahvalio se građanima Goražda i zvaničnicima na podršci koju pružaju palestinskom narodu.

“Svakoga od vas cijenimo, poštujemo i ponosimo se svakim od vas. U ime palestinskog naroda pozdravljam svu braću iz gradova u BIH, braću hrabrih glasova. Naš sukob nije sa judaizmom kao religijom niti sa Jevrejima kao narodom, naš sukob je sa cionističkim pokretom i izraelskim okupatorom, koji su od osnivanja baza svijetkog imperijalizma na čelu sa SAD-om. Pozdravljam sve časne Jevreje u svijetu, svuda gdje se solidarišu sa našim palestinskim narodom protiv izraelskog cionizma”, poručio je Namura.

Sa skupa u Goraždu poslane su snažne poruke protiv brutalne agresije Izraela nad Palestinom i ubistva nedužnih civila i djece.

“Volio bih da sad prestanu nedaće palestinskog naroda, bilo kojeg čovjeka na svijetu koji pati i žrtva je terora bilo gdje i od bilo koga. Ono što se dešava u Gazi nije slučajno, 75 godina je Gaza jedan od najvećih koncentracionih logora u svijetu, naočigled Zapada onih koji se ponose demokratijom i kunu se u načela demokratije, slobode govora, slobode kretanja, mislim da su licemjerni, to pokazuje ovo vrijeme stradanja gdje se proporcionalno, kako oni kažu, vrši odmazda nad palestinskim stanovništvom. Proporcije nisu prihvatljive ni za jednog čovjeka koji ima imalo ljudskosti i humanosti u sebi. Ono što su upotrijebili zadnjih dana na Gazu, količina eksploziva i svega onog što je bačeno na Gazu je ravno jednoj nuklearnoj bombi, ravno jednoj Hirošimi, ravno jednom Nagasakiju, ono što su se kleli da se nikada više neće dogoditi, ponovilo se u BIH i ponavlja se sad i zadnjih 75 godina u Gazi. Molim vas da damo podršku, jer tim ljudima je potreban zalogaj hljeba, gutljaj vode, stotine i stotine ljudi su pod ruševinama, nisu izvučeni, umiru živi, velika je to tragedija za slobodoumne ljude koji žele mir i prosperitet svojoj djeci”, poručio je Bajramović.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja palestinsko-bosanskog prijateljstva govorio je o licemjernoj politici Međunarodne zajednice.

“Mi smo sudionici onoga što doživljavaju naša braća u Gazi u Palestini, jer smo to doživjeli ovdje na svojim leđima na ovom dijelu BIH koji je najistureniji, koje je od licemjerne politike Međunarodne zajednice poklonjeno zločincima koji su izvršili agresiji na BIH. Ovaj ogromni skup pokazuje svoju veličinu ljudskost i moral prema zločinima koji se dešavaju u Palestini. Zločini koji su na sceni u Gazi su nezapamćeni u historiji civilizacija. Veliki broj građana Jevreja koji žIve u Izraelu je protiv ove politike Natanjahua koja je izuzetno profašistička politika. Njegov put je put Ratka Mladića i Radovana Karadžića i on će ako bog da njihovim stopama”, poručio je Hebib.

Skupu su se obratili i Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda te Amar Imamović, zastupnik u Skupštini BPK Goražde.

“Goražde ima dušu i srce i doživljava Palestinu kao nešto naše, a ne kao nešto tamo. Mi u Goraždu možda mislimo da znamo ono što se vama dešava jer smo to osjetili na svojoj koži, ali ono što se dešava u Palestini, u Gazi je katastrofa čovječanstva i nešto što možemo samo da naslutimo, ne možemo ništa da uradimo po tom pitanju, ali mi možemo da budemo mrav koji bira na kojoj je strani, i mi smo na strani ispravnog i istine i onih koji ne zaslužuju da im se ovo dešava”, poručio je Amar Imamović.