Ministarstvu za privredu BPK Goražde, data je saglasnost na Odluku o odobravanju novčanih sredstava Gradu Goražde na ime sufinansiranja projekta „Sanacija dijela postojeće vodovodne mreže u naselju Ilovača“

Ovom odlukom u skladu sa planom i Programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2023.godinu, odobrena su finansijka sredstva u iznosu od 104.454KM a ugovor o korištenju i namjenskom utrošku sredstava,  kojim će se regulisati međusobna prava i obaveze,  potpisat će premijer BPK Goražde.

Na prijedlog resornog ministarstva prihvaćen je i Izvještaj Komisije za koncesije BPK Goražde, u vezi izvršenih pregovora sa podnosiocem samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija na području našeg kantona, za izgradnju solarnih elektrana na lokacijama FNE“Jahorina“, FNE „Jahorina 1“, FNE „Jahorina 2“ FNE „Vranovina“ te vjetroelektrane na lokaciji „Kacelj“. S tim u vezi, svojim zaključkom Vlada BPK Goražde, zadužila je resorno ministarstvo i Komisiju za koncesije BPK Goražde da pripreme prijedlog odluke o dodjeli koncesije za lokalitete koji su predmet koncesija, sačini prijedlog koncesionih ugovora i pribavi mišljenje pravobranioca na iste, te dostavi u dalju proceduru razmatranja.

Na prijedlog Ministarstva za privredu, saglasnost je data premijeru BPK Goražde za potpisivanje Ugovora o korištenju poslovnih prostorija sa Javnim preduzećem za upravljanje, održavanje objekata i obavljanje komunalnih i drugih djelatnotsi od javnog interesa za Bosansko-podrinjski kantona Goražde „18. septembar“ d.o.o. Goražde te prijedlog Strategije razvoja regionalnih cesta BPK Goražde za period 2024-2034.godinu, koja će biti upućena u dalju skupštinsku proceduru. U skupštinsku proceduru će biti upućen i nacrt Zakona o uređenju saobraćaja na području našeg kantona.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport,  svojim zaključkom Vlada BPK Goražde dala je saglasnost resornoj ministrici za potpisivanje Ugovora o sufinansrianju rada resurnse sobe za osposobljavanje i rad sa djecom sa poteškoćama u učenju i učešću u cilju ranog rasta i razvoja. Za ovu namjenu iz budžeta resornog ministarstva će biti izdovjeno  30.000KM a ugovor će biti potpisan sa JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ u Goraždu.

Razmatrajući materijale iz ovog ministarstva, saglasnost je data  JU STŠ“Hasib Hadžović“ za potpisivanje Ugovora o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika te Odluku o odobravanju X (desete) od ukupno XII (dvanaest) tranši JP RTV BPK Goražde d.o.o. za 2023.godinu.

Na prijedlog Ministarstva z urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline data je saglasnost za potpisivanje ugovora za izvođenje radova na prostornom uređenju mikrolokaliteta bivše kasarne „Goražde I“ sa sanaciojm i rekonstrukcijom pristupnog puta do objekta kasarne. U ove namjene sa ekonomskog koda resornog ministarstva- Rekonstrukcija i investiciono održavanje  bit će utrošeno 218.774KM, a ugovor za odabranim izvođačem radova firmom „Goraždeputevi“ d.o.o. Goražde potpisat će premijer BPK Goražde.

Po Programu utroška sredstava Ministarstvu za socijalnu, politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, data je saglasnost na Odluku o isplati novčanih sredstava za realizaciju projekata podrške zdravstvenom sektoru kroz specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika-doktora. Iznos od 70.000KM odobren je JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde dok je iznos od 30.000KM odobren JU Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ Goražde.

Saglasnost je data na Odluku o isplati novčanih sredstava JU “Dom za stara i iznemogla lica” BPK Goražde u iznosu od 15.000KM,  na ime osiguranja neophodnih sredstava za pokriće troškova pružanja usluga i normalnog funkcionisanja javne ustanove, izmirenje dijela obaveza prema uposlenicima po Sporazumu o regulisanju potraživanja potpisanog 2015.godine, te Sporazuma sa Poreznom upravom FBiH o plaćanju duga u ratama po osnovnu javnih prihoda, na koji je 2020.godine saglasnost dala Vlada BPK Goražde

Do kraja zasjedanja, Vlada BPK Goražde, svojim zaključkom dala je saglasnost premijeru BPK Goražde za potpisvanje Okvirnog sporazuma za nabavku drvene peleti za zagrijavanje institucija u vlasništvu našeg kantona.