FOTO:ilustracija
Mirisna dunja, latinskog imena Cydonia oblonga, služi kao simbol plodnosti od starih vremena.
Na nju ne treba gledati samo kao ukrasno voće, već i kao lijek te ukusan i zdrav jesenski desert.
Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.
Obiluje vlaknima, sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa tiamin, riboflavin i piridoksin te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.
U nekim izvorima se navodi da sjemenke dunje sadrže vitamin B17.
Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se blagotvornim kod tuberkuloze, proljeva, dizenterije, čira na želucu te bolesti jetre i očiju.
Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršanja. Kod problema sa crijevima ili želucem nema boljeg lijeka od dunjina kompota.
Dunju možete iskoristiti i kao osvježivač prostora, jednostavno je stavite tamo gdje želite da lijepo miriše.
Kuhani plod dunje preporučuje se protiv upale sluznice želuca i crijeva.
U liječenju proljeva posebno je djelotvoran čaj od lista dunje. Listovi dunje sadrže tanine koji djeluju stežuće. Čaj od dunje utječe blagotvorno na cjelokupni probavni sistem, regulira probavu, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s nadraženim crijevima. Tanini iz lista dunje ublažavaju grčeve u želucu te posjeduju antibakterijska i protivgljivična svojstva. U narodnoj medicini sok od dunje upotrebljava se u liječenju upale dišnih puteva i astme, a pečena ili kuhana dunja preporučuje se anemičnim osobama.
Faktor