Sutra 24.Internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ Goražde 2023.

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde sutra će se u gradu na Drini održati 24.internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“.

Direktor ove ustanove Jasmin Bešlija na današnjoj pres – konferenciji naglasio je da je riječ o  jednom od prvih i najznačajnijih dječijih festivala u BiH koji ima prefiks internacionalnog, a koji  animira i okuplja autore i izvođače iz BiH i šire regije i Evrope.

„ Važnost ove manifestacije posebno se ogleda u afirmaciji dječijeg stvaralaštva i talenta, kao i motivacija autora dječijih pjesama, što predstavlja veliki značaj. Festival je takmičarskog karaktera za djecu uzrasta od 7 -12 godina i jedna je od najznačajnijih manifestacija koje priprema JU Centar za kulturu Goražde. Posebno je značajan jer je za najmlađe, internacionalan je, autorski je  i njeguje pravu dječiju pjesmu” – kazao je Bešlija.

Rukovodilac kulturno umjetničkog programa Centra za kulturu Mensura Sijerčić kazala je da će na ovogodišnjem festivalu biti izvedeno 18 novih kompozicija, te da autori i učesnici dolaze iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Mi kao ustanova i kao grad smo bogati, jer kroz 24 godine u prosjeku 15-16  novih pjesama nastane na našem festivalu, što  znači da posjedujemo jednu veliku i značajnu zbirku dječijih najljepših pjesama, koju svake godine dopunjavamo i poklanjamo našim najmlađima. Nama je veliko zadovoljstvo i čast organizacija jednog ovakvog festivala”, istakla je Sijerčić.

Pokrovitelj festivala je Grad Goražde čiji je gradonačelnik Ernest Imamović ponosan na

kontinuitet koji ovaj događaj ima.

“Goraždani mogu biti ponosni na ovaj festival, na vlastiti produkt Goraždana i Centra za kulturu. Naši prijatelji sa Balkana će učestvovati na ovogodišnjem festivalu, družićemo se i to me posebno raduje, da iz Goražda nastaju takve lijepe priče i festivali”, dodao je Imamović.

Kao i svake godine festival počinje izvođenjem festivalske himne „Goraždanska dječica“ koju je djeci ovog grada prije 24 godine poklonio poznati autor Đelo Jusić,   a ove godine izvest će je Ilma Obuća.

Učesnici revijalnog dijela su prošlogodišnji pobjednik festivala Emir Geca te dosadašnji učesnici Hana Sijerčić, Nasr Aleta i Džan Garčević.

Tradicionalno, na festivalu će biti dodjeljene nagrade za prva tri mjesta stručnog i dječijeg žirija, kao i nagrade za najbolju muziku i tekst. I sa ovog festivala bit će izdat CD sa pjesmama svih učesnika takmičarskog dijela.

Dvadest četvrti internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ održat će se sutra u 18 sati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde.