BZK Preporod organizirao promociju knjige “ Deseta vrata pakla” Rezaka Nuhanovića

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” Goražde u Islamskom kulturno obrazovnom centru organizirala je promociju knjige “Deseta vrata pakla” autora Rezaka Hukanovića, a pored autora o knjizi je govorio I bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević.

Rezak Hukanović, u autobiografskom romanu koji je preveden na više jezika  govori o zločinima počinjenim u logorima smrti Omarska i Manjača tokom 1992. Godine.

“ Ovu knjigu posvećujem svim tim ljudima I ja to na početku knjige I kažem, da je knjiga ustvari spomenik svim tim stradalnicima logora, napravljen od najtvrđeg mermera I usađen  u moje srce. Ponosan sam na te ljude, jer nikad nisam gledao, pored svih tih užasnih patnji, nisam nikad čuo da je neko molio, da je neko plakao. A gledao sam kada sin umire na rukama ocu ili kada otac umire u rukama sina “ – kazao je Hukanović.

Književnik Hadžem Hajdarević naglasio je da je knjiga ustvari velika strašna istina koja govori o vremenu besčašća, u vrijeme agresorskog rata u BiH

“ To je na tragu logorovaške literature koju srećemo u djelima mnogih svjetskih autora poput Mađara Imrekartisa ili Primalevija, velikog italijanskog pisca koji je pisao o svom iskustvu holokausta. Rezak Hukanović piše o vlastitom iskustvu logora Omarska I Manjača, svojevrsnim fabrikama smrti” – istakao je Hajdarević.

Napomenuo je  da je ova djela I ono o čemu govore, važno prezentovati posebno mlađim naraštajima

“ Ovakva djela treba da pročitamo tako da bi smo ovu svoju preveliku akumulaciju prošlosti koju posjedujemo iz raznih domena, bilo kroz vlastita iskustva ili priče svojih roditelja, mogli na pravi način kanalisati, arhivirati I povezivati u svojoj vlastitoj svijesti I pretvoriti u neku vrstu važnog kapitala. Mi govorimo jako često o kulturi sjećanja, ali ona ima smisla ukoliko garantira neku sigurniju, pouzdaniju budućnost, da se zlo kojem su ovi prostori I ljudi bili izloženi, nikada više ne ponovi. Ili bar da se umjednemo na kvalitetan način oduprijeti zlu, prepoznajući ga u njegovom punom kapacitetu u pravo vrijeme” – kazao je Hajdarević.

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i do sada je objavio desetak knjiga,. Akter je I u mnogo dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini.