Vrijeme u BiH: Promjenljivo oblačno i svježije

foto:faktor.ba

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje promjenljivo oblačno i malo svježije vrijeme uz sunčane intervale.

Na jugu će biti oblačnije uz povremenu kišu, dok će uveče jačati južni vjetar. Vjetar je slab, promjenljiv, poslije podne i uveče pojačan. Tokom noći će puhati jak do olujni jugo. Minimalna temperatura zraka od šest do 12 stepeni, u višim predjelima od nula, a maksimalna od 13 na zapadu do 18 stepeni na istoku i jugu.

Djelimična stabilizacija vremenskih prilika ugodno će djelovati na većinu populacije, a tegobe kod hroničnih bolesnika trebale bi se umanjiti. Tokom jutra, poželjno je biti oprezniji obzirom da će se osjet hladnoće malo pojačati, uslijed porasta vlažnosti zraka, drugi dio dana ugodniji. Uz slabiji vjetar u cijeloj zemlji, opšta slika biće ljepša u Bosni, u Hercegovini će povremene padavine kvariti ugođaj. Preporučljivo je topliji dio dana provesti na otvorenom.

Stanje na cestama 04. 11. 2023. 

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još uvijek pada saobraća se po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu, a povećana je i opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Konjic-Jablanica (u mjestu Lendava), Lukavac-Gračanica (u mjestu Sižje) i Tuzla-Kalesija (u mjestu Miljanovci). Zbog neophodnih radova, obustavljen je saobraćaj na mostu na Ilidži (M-5 Blažuj-Stup) i preusmjeren kroz naselje Lužani.

Duga je kolona vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.

FHMZ/BIHAMK