Ministarstvo za obrazovanje BPK sa 30.000 KM sufinansira rad Resursne sobe

– Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde izdvojilo je 30.000KM za sufinansiranje rada resursne sobe koja djeluje u okviru Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde, a namjenjena je  djeci  s  poteškoćama u razvoju.

Ugovor o sufinansiranju rada resursne sobe  danas su potpisale resorna ministrica Adisa Alikadić – Herić i direktorica Javne ustanove  za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Emina Selimović.

Uz napomenu da Resursna soba djeluje od 2020. godine, naglašeno je da je potreba  za uslugama koje se pružaju u smislu osposobljavanja i rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, sve izraženija

„ Drago nam je da na ovaj način možemo obezbjediti dodatna finansijska sredstva  za rad resursne  sobe gdje se vrši opservacija i individualizacija, saradnja sa roditeljima, upućivanje na daljnji tretman, odnosno podrška i kvalitetniji rad sa djecom koja imaju određena kašnjenja u razvoju.  U resursnoj sobi radi defektolog i pedagog, a ove godine smo uz pomoć resornog ministarstva angažovali i asistente koji su ujedno podrška djeci, ali i dobar način da nauče i usavrše svoje znanje   da i oni sutra mogu samostalno raditi i primjeniti svoje zadatke“ – kazala je direktorica JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde Emina Selimović.

Napomenula je i da se takođe rade i individualni razvojni planovi gdje su uključeni i odgajatelji kojima se pomaže kroz savjetodavni rad kao i roditeljima a angažovan je i  logoped koji ima svoj plan i program rada  i koji  nastavlja saradnju sa roditeljima i daje savjete za rad sa djecom  kod kuće.

„  Rad u resursnoj sobi se odvije na jedan specifičan način, dva puta sedmično u vrtićima, a svaki dan u popodnevnim satima imamo rad sa djecom iz lokalne zajednice koja nisu uključena u cjelodnevni boravak u vrtićima. Nažalost, svake godine  imamo sve veći broj djece sa poteškoćama u učenju, ali zahvaljujući ministarstvu i podršci koju nam pružaju finansijski uz obezbjeđeni jedan dio koji mi imamo,  mislim da taj rad daje dobre rezultate“– naglasila je Selimović.

Resorna ministrica Adisa Alikadić-Herićističe da je  ovo  jedna od aktivnosti resornog ministarstva koja ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta rada u odgojno-obrazovnim ustanovama u BPK Goražde.

„ Mi sufinansiramo ovaj projekat u iznosu od 30.000 KM, što su značajna sredstva da bi pomogli u radu ove ustanove i  poboljšanju uslova rada sa djecom koja imaju poteškoće u učenju, kao i prevenciji čitavog ranog rasta i razvoja djece u našem kantonu. Naša podrška se odnosi na plate i topli obrok za tri asistenta koji su angažovani, zatim nabavku didaktičkog materijala kao i  stručne literature i eventualno neki namještaj s kojim bi mogli opremiti resursnu sobu“ – pojasnila je Alikadić – Herić.

 

Dodala je da,  pored sufinansiranja rada  Resursne sobe, ovo ministarstvo  podržava  i rad Udruženja za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“

„ Značajna su sredstva izdvojena od 12.000 KM za individualni rad djece sa poteškoćama i osnaživanje roditelja, a  u proteklom periodu u pravo smo uveli veliki broj asistenata u naše škole i ono što bih navela  kao primarni cilj  jeste da radimo na osnaživanju naših prosvjetnih radnika. Ako uzmemo u obzir da se nažalost povećava broj djece sa poteškoćama i da je to jedan veliki izazov  za sve nas, radit ćemo edukaciju aktera u procesu nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama na prostoru BPK Goražde jer oni su oni najviše izloženi očekivanjima kako roditelja tako cjelokupne zajednice i smatram da im svi zajedno trebamo dati podršku“- kazala je ministrica Alikadić-Herić.