Sunčano uz umjerenu oblačnost, mogući slabi lokalni pljuskovi

foto:bhrt.ba

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Povremeno slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. Uz riječne tokove ovog jutra ima magle. Vjetar je slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se između 5 i 12 stepeni, a dnevna od 15 do 21 stepen.

Bioprognoza: opšta slika će se poboljšati. Stabilno i sunčanije vrijeme pozitivno će djelovati na većinu ljudi, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana. U Hercegovini i na jugozapadu, padavine će povremeno remetiti osjet ugode. Sa noćnim satima očekuje se dodatno proljepšanje u cijeloj zemlji.

Početak je nove radne sedmice, pa se tokom dana očekuje pojačana frekvencija saobračaja. Uslovi za vožnju jutros su povoljni u većem dijelu zemlje, saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu, uz uglavnom dobru vidljivost. Ipak, vozače molimo da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Držite odstojanje između vozila i obavezno koristite sigurnosni pojas. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno. Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja.

FHMZ/BIHAMK