Obilježeno 48 godina postojanja JU Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović”

Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović” u proširenom sazivu,, koncertom učenika ove škole, sjećanjem na preminule uposlenike, učenici i osoblje škole obilježili su dan škole i 48 godina postojanja.
Na svečanoj sjednici dodijeljena je zahvalnica Nastavničkog vijeća bivšem nastavniku gitare u ovoj školi Smaju Baščeliji.
“Zahvalnica Nastavničkog vijeća škole nije nešta što se dodjeljuje u kontinuitetu, svake godine, nego zaista po zasluzi i od srca. Ove godine smo donijeli odluku da zahvalnicu dodijelimo gospodinu Smaju Baščeliji. Mnogi ne znaju, gospodin Smajo Baščelija je bio jedan od nastavnika gitare u našoj školi. Prepoznali smo tu njegovu bezuslovnu ljubav i poštovanje prema našoj školi”, kazao je Muhidin Obuća, direktor OMŠ “Avdo Smailović”.
Ovo je drugi dan obilježavanja dana škole, a jučer je osoblje obišlo mezarja preminulih uposlenika ove škole. Na svečanoj sjednici osoblje škole i gosti prisjetili su se vannastavnih aktivnosti i uspjeha učenika i nastavnika škole. Direktor Obuća istakao je da su ti uspjesi i aktivnosti, pored uspješno provedenog nastavnog plana i programa, najljepši ukras škole.
Muzička škola “Avdo Smailović” osnovana je 1975. godine odlukom Skupštine opštine Goražde. Proistekla je iz tadašnjeg Gradskog muzičkog centra, a u zgradu u kojoj se trenutno nalazi uselila je 1980. godine. Školu danas pohađa 151 učenika i učenica koji su raspoređeni na instrumente klavir, harmonika, gitara, flauta i violina. Kolektiv škole čini 12 stručnih nastavnika, od koji su 4 magistra.
“Stručna zastupljenost nastavnika u školi nikad nije bila bolja. Zaista smo sretni da smo mi ti koji obilježavamo 48. godišnjicu od početka rada škole”, dodaje Obuća.