U Kantonalnoj bolnici Goražde angažirani neurolozi iz UKC Tuzla

 

Odlaskom doktora Harisa Mašnića punih 14 mjeseci Kantonalna bolnica Goražde bila je bez stalno angažiranog specijaliste neurologa. Obzirom da su neurolozi izrazito deficitaran kadar više od godinu dana samo po tri dana u sedmici uz telefonske konsultacije bila je angažirana doktorica iz Foče Jelena Ćosović – Ivanović. Problem je konačno prevaziđen saradnjom sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla.

Potpisan je ugovor o stalnom angažmanu neurologa, u početku na tri mjeseca uz mogućnost produženja.

“Pokušavali smo na sve načine riješiti taj problem sve do posjete UKC-u Tuzla  generalni direktor dr. Tulumović je izrazio spremnost da UKC Tuzla bude na raspolaganju u tom smislu. Potom smo imali razgovore i sa samom načelnicom te klinike i sa ljekarima i nakon određenog perioda i formalnih preduslova koje smo trebali stvoriti potpisani su ugovori i praktično od jučer mi imamo neurologa. Planirano je da se njihov angažman odvija svakodnevno uz smjenu svako sedam dana tako da smo pokriveni 24 sata sedam dana u sedmici što je ogroman iskorak je to je bio jedan od najvećih problema kada je u pitanju kadrovski nedostatak u Kantonalnoj bolnici. Mi imamo svog specijalizanta iz ove oblasti međutim taj period do njegovog povratka moramo rješavati. Mislimda je velik iskorak i da imamo obezbjeđenu i dijagnostiku i liječenje iz oblasti neurologije”, kaže Senad Čeljo, ministar zdravstva BPK Goražde.

Fuad Rovčanin, direktor Kantonalne bolnice Goražde ističe da je problem nedostatka neurologa bio u ovom trenutku najveći za bolnicu.

“Da bi obezbijedili kontinuiran rad neurologa i praćenje neuroloških pacijenata u našoj ustanovi i kojima je potrebna usluga ambulantnih pregleda u polukliničkom dijelu u saradnji sa ministarstvom i kantonalnim ZZO potpisan je ugovor sa UKC Tuzla za pružanje usluga iz oblasti neurologije, odnosno angažman dr. specijalista neurologije u našoj bolnici. To je bio najveći problem, a sve ostale discipline su pokrivene kadrovima specijalistima, u nekim oblastima imamo dovoljno ljekara, neke su deficitarne i želio bih da istaknem da sutra kolega Veldin Džanko počinje svoj rad kao specijalista anesteziologije i reanimatologije i na taj način smo rasteretili kolegicu koja je do sada sama radila. U martu smo dobili još jednog pedijatra i planiramo u narednom periodu raspisati konkurs za nove specijalizacije.Trenutno imamo još šest doktora na specijalizaciji, naredne godine imat ćemo konkurs za nove specijalizacije i mislim da ćemo u narednih nekoliko godina imati kompletirati sav specijalistički kadar u našoj ustanovi na zadovoljstvo naših pacijenata, ali i kolega i koleginica”, kaže dr. Rovčanin.

Zavod zdravstvenog osiguranja Bosansko – podrinjskog kantona i Univerzitetsko klinički centar Tuzla potpisali su i ugovor o pružanju i drugih zdravstvenih usluga za osiguranike sa područja našeg kantona.

“To je nastavak naših planova od prošle godine kada smo potpisali ugovor i sa Općom bolnicom Sarajevo. Ukazala se praktično i potreba i vidjeli smo da naši osiguranici koriste i usluge UKC u Tuzli pojedinačno, davali smo odobrenja i to finansirali, a onda smo vidjeli da je najoptimalnije da potpišemo jedan cjelovit ugovor za pružanje usluga našim osiguranicima, ponajviše iz kardiovaskularne discipline, ortopedske i sportske povrede i druge ako se ukaže potreba. Uglavnom stvorili smo zakonski osnov da naši osiguranici pored KCUS-a, Opće bolnice imaju mogućnost da usluge dobiju i u UKC-u Tuzla”, kaže Salem Halilović, direktor zdravstvenog osiguranja BPK Goražde.