Podržani projekti iz oblasti kulture sjećanja i izgradnje spomen obilježja

U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo danas su potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti promoviranja kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja, čiju je realizaciju, putem Fonda, omogućilo  Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. 

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istaknuo je važnost podrške pozitivnim inicijativama i projektima koji njeguju kulturu sjećanja. Poseban naglasak stavio je na podršku povratnicima u manji bh. entitet, kako bi se obilježila mjesta stradanja, sva šehidska mezarja i kako bi se dokumentavao jedan od najvećih zločina nakon Srebrenice koji je počinjen u prijedorskom kraju. 

Potpisivanjem današnjih sporazuma podržani su projekti: Islamske zajednice u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Višegrad  pri izgradnji spomen obilježja poginulim borcima za odbranu BiH u periodu 1992-1995. godine u mjestu Kaoštica, projekt Islamske zajednice u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Rogatica pri izgradnji spomen obilježja u džematu Godimilje, projekt Islamske zajednica u BiH – Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo na vanjsko molerskom osvježenju Ratne džamije na Igmanu, projekt Općine Gornji Vakuf – Uskoplje za rekonstrukciju /uređenje spomen obilježja Komandantu “Zlatnom ljiljanu” Goranu Čisiću, podrška Islamskoj zajednici u BiH – Medžlisu Islamske zajednice Foča na projektu Udruženju Fočanska Hair Česma. 

Podršku je dobilo i Udruženje za zaštitu tekovina borbe za Bosnu i Hercegovinu na sufinansiranju štampanja knjige „Alija Izetbegović-zvanično i nezvanično“, autora Šefke Hodžića. Autor je u knjizi uvrstio najinteresantnije tekstove o predsjedniku Izetbegoviću koje je objavio u „Oslobođenju“ u tom periodu: izvještaje, reportaže, intervjue, izjave. Također je uvrstio i feljton „Kad je Bosna dijeljena na tri Republike“, te veliki intervju o Srebrenici koji se u knjizi prvi put objavljuje.  

Sporazum je potpisan i sa Udruženjem logoraša i logorašica Novi Grad Sarajevo za sufinansiranje štampanja knjige „Ahatovići 1990-1992.“ prvi heroji i žrtve autora Huseina Mujkić. Pored svjedočenja preživjelih mještana Ahatovića, u knjizi na nešto više od 500 stranica opisana su i dešavanja oko formiranja prvih logora na području općine Novi Grad Sarajevo.  

Udruženje „Biti novinar“ – također je potpisalo sporazum za sufinansiranje „Novinarske nagrade Nino Ćatić“. Nino je bio novinar koji je uređivao glasilo “Srebrenički glasi”, brinuo se da Srebrenčani imaju i kulturni sadržaj. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu.  

Sporazum su potpisali i: Udruženje boraca 185. Žepska brigada-Žepa za sufinansiranje štampanja knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ autora Ibrahima Bećirovića, Udruženje ratnih vojnih invalida Novi Grad Sarajevo za sufinansiranje štampanja monografije Crnotina pokraj Sarajeva, zločini i žrtve Ahatovića i okoline kroz historiju, Udruženje logoraša Kozarac – sufinansiranje izrade i prikupljanja podataka prijedorskih logora.  

Potpisanim današnjih sporazuma, Fond Memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, u skladu sa svojom djelatnošću, nastavljaju da aktivno učestvuju u realizaciji, podršci i promociji projekata koji doprinose institucionaliziranju sjećanja koje će kao trajno naslijeđe ostati za generacije koje dolaze.