Vrijeme u BiH: Pretežno sunčano i hladnije

foto:rtvbpk.ba

Danas će u Bosni i Hercegovini preovadavati sunčano vrijeme. Uz riječne tokove ovog jutra ima magle ili niske oblačnosti. Vjetar je slab, uglavnom, južnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka kreće se od 0 do 6, a dnevna će iznositi od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Stabilne vremenske prilike pozitivno će djelovati na većinu ljudi. Tokom jutarnjih sati trebalo bi posvetiti nešto više pažnje odijevanju, obzirom da će, nakon razvedravanja, biti osjetno svježije u odnosu na protekli period. Također, ne treba isključiti mogućnost pojave mjestimične magle, što bi moglo uzrokovati poteškoće hroničnim bolesnicima. Uz postepeni porast temperatura zraka, sa odmicanjem dana bit će toplije i ugodnije.

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, zbog čega pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo magistralne puteve Konjic-Jablanica-Prozor, Lašva-Travnik, Bihać- Sanski Most i Kupres-Livno, kao i puteve na širem području Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda i Doboja. Kolovoz je mjestimično vlažan, a upozoravamo i na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Do kraja ove sedmice izvode se sanacioni radovi na magistralnom putu Prača-Hrenovica, zbog čega se u vremenu od 8 do 16 sati saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno. Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

FHMZ/BIHAMK