Osigurati putem kantonalnih zavoda nedostajuća sredstva za finansiranje Fonda solidarnosti

Predstavnici Udruženja oboljelih od melanoma FBiH, Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti “Renesansa” i Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i drugih reumatskih bolesti “Snaga” u BiH danas su sa predstavnicima kantonalnih vlasti u Goraždu razgovarali o finansiranju Fonda solidarnosti FBiH.

Dio je to aktivnosti koje predstavnici udruženja čiji članovi boluju od najtežih bolesti, provode širom FBiH, u nastojanjima da se putem kantonalnih zavoda obezbjede nedostajuća sredstva za finansiranje Fonda.

Naglašeno je da je nedostatak lijekova i medicinskih usluga alarmantan problem te da se na listama čekanja nalazi 1771 pacijent

„ Mi sad u udruženjima te liste nazivamo „listama smrti“ jer to zaista i jeste tako jer svaki dan nam se dešava da nam ljudi umiru ili je njihovo liječenje i terapija otežana iz razloga  što svoje lijekove ne dobiju na vrijeme, nego čekaju više od godinu dana. Naravno, ukoliko se radi o onkološkim oboljenjima sa metastazirajućim karcinomima gdje se bolest širi tijelom nakon ovog perioda ta terapija koju oni dobiju više ne djeluje onako kako bi djelovala u trenutku kada je bolest dijagnosticirana „ – kazala je predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Renesansa“  Enida Glušac.

Predstavnici udruženja podsjetili su da se Fond solidarnosti, formiran 2002. Godine, trebao finansirati iz dva izvora – putem redovnih doprinosa poreznih obveznika i u jednakom omjeru zakonom predviđenim izdvajanjima Vlade Federacije BiH koja je prema zadnjem rebalansu izdvojila dodatnih 10 miliona, što nije dovoljno.

„ Zakonom je jako dobro predviđeno i koncipirano, međutim Vlada više od 20 godina krši taj zakon, tako da je ove godine uplatila 33,50 miliona KM i rebalansom još 10 miliona, što znači 43,50 miliona KM od predviđenih 200 što dovodi do podatka da je i ove godine Vlada FBiH zakinula fond za 156,5KM. Iz tog razloga a prema zaključku Vlade FBiH da se ostatak od 60 miliona KM koji je neophodan da se nadoknadi iz suficita budžeta kantonalnih zavoda, mi smo krenuli u obilazak kantona kako bi podizali svijest vlasti i pacijenata, da svi zajedno trebamo uzeti učešće u zajedničkom rješavanju“ – pojasnila je Glušac.

Sastanku su prisustvovali ministar za socijalnu politiku, zdravstvo raseljena lica i izbjeglice BPK Goražde Senad Čeljo,  direktor  JU „Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde“  Salem Halilović, predsjedavjući  Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić i premijer Edin Ćulov te ministar za finansije Nedim Muratspahić.

„Konkretno smo razgovarali  o listama čekanja pacijenata iz našeg kantona. Pokušali smo putem Zavoda zdravstevnog osiguranja dobiti podatak koliko pacijenata  je od broja 1771 koliko se nalazi na listi čekanja, iz BPK Goražde, i još nismo dobili taj podatak, kako bi definisali koji je to iznos finansijskih sredstava nophodan za njihovo liječenje. Na tome ćemo istrajati do kraja kalendarske godine, kako bi obezbjedili neohodna sredstva za njihovo liječenje. Nadamo se da ćemo uspjeti iznaći rješenje, jer svima nama je zajdnička misija  zaštita zdravlja pacijenata“-naglasio je resorni ministar BPK Goražde Senad Čeljo.

Kako je danas dogovoreno, prvi zadatak koji akteri sastanka namjeravaju ispuniti zajedničkim snagama je da od federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja dobiju podatak o broju pacijenata na listama čekanja po kantonima kao osnovni parametar koji će poslužiti u daljim nastojanjima da se iznađu nedostajuća sredstva  i način za njihovo korištenje u ove svrhe.