Podrška osobama sa invaliditetom:Goraždanka poklonila mjesečnu penziju radionici Životna pomoć koja je pred gašenjem

 

Iako je među najboljim primjerima radnog angažmana osoba sa invaliditetom, opstanak radionice “Životna pomoć” i praonice veša goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije, još uvijek je upitan. Kako zadržati pet zaposlenih osoba sa invaliditetom čija egzistencija ovisi o funkcionisanju radionice. Već mjesecima u udruženju traže način kako bi opstali, međutim sve je manje optimizma jer nedostaju sistemska rješenja.

Mirsada Ćulov, predsjednica udruženja podsjeća da je problem kulminirao nakon izostanka podrške sa viših nivoa te nemogućnosti apliciranja kod Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje FBiH. Iako se, od posljednjih apela za podršku stanje i nije mnogo promijenilo, Ćulov ističe da je bilo pojedinaca koji su itekako pomogli.

“Bilo je i onih koji nemaju potrebe da koriste naše usluge, ali su željeli pomoći, kao što je naša sugrađanka koja nam je poklonila svoju mjesečnu penziju. Ta njena gesta nas je oduševila i to nam daje motiv da ne odustanemo. Uradili smo kampanju i zaista je bio veliki odziv ljudi da nam daju podršku, neki nisu ni znali u kakvoj smo situaciji, ali bez obzira, to nije dovoljno da bi mi opstali, još uvijek smo na nestabilnim nogama. Imali smo sedam uposlenih, sad ih je pet, ako i taj broj smanjimo nećemo moći funkcionisati”, kaže Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

Podršku udruženju pružili su Vlada BPK Goražde i kompanija BH Telecom, međutim izostala je značajna podrška drugih institucija i privrednika.

” Osobe sa invaliditetom trebaju značajniju podršku društva. Ja sam iznenađena odnosom privrednih društava, sigurno nam mogu pomoći, ali nisu. Ja nikoga ne kritikujem, ali svi zaslužujemo mogućnost da radimo. Aplicirali smo na neke pozive, nadam se da ćemo imati podršku jer bez konkretne i sistemske podrške institucija je nemoguće opstati”, kaže Ćulov.

Radionica “Životna pomoć” Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije djeluje već 18 godina. Izrađuju papuče i druge rukotvorine koje su svojevremeno našle put i do američkog tržišta. Praonica veša koju su u međuvremenu pokrenuli pruža različite i veoma kvalitetne usluge.