Za sanaciju puteva u lokalnim zajednicama 200.000 KM

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem I načelnivima općina Foča I pale u FBiH; Mujom Sofradžijom I Alminom Ćutukom, danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju projekata po Programu podrške razvoju drugih nivoa vlasti za 2023.godinu.

Za sufinansiranje ukupno  infrastrukturnih projekata Grada Goražde i općina Pale i Foča u FBiH iz budžeta ovog ministarstva izdvojeno je  oko 200.000 KM a.

Prema riječima ministra Brige, obavezno  finansijsko učešće u iznosu od 50 posto, dužne  su obezbjediti I same lokalne zajednice.

„ Tako da će u sanaciju putne infrastrukture na području kantona biti uloženo približno 400.000K. Radi se o prioritenim projektima a zahvaljujući dobroj međusobnoj saradnji ministarstvo  će i dalje kroz programske aktivnosti podržavati projekte lokalnih zajednica, čija realizacija će doprinijeti boljim uslovima za život građana“-kazao je  Briga.

Najviše sredstava po programu pripalo je Gradu Goraždu, ukupno 160.000 KM, dok je za Općine Pale i Foča u FBiH izdvojeno po 20.000 KM

Gradu Goražde odobrena su  sredstva za sufinansiranje projekata „Sanacija putne infrastrukture u MZ Orahovice(dionica Brzača-Gusići)“, „Sanacija putne infrastrukture u MZ Osanica (naselje Donje Bratinje),asfaltiranje  puta u MZ Goražde IV u ulici Rifeta Vesnića sanaciju lokalanog puta u MZ Bogušići, dionica „Bošin-Džamija“, sanaciju dijela puta u MZ Sadba, nastavak projekta asfaltiranja lokalnog puta u MZ Berič (Ocka) te sufinansiranje projekta sanacije asfaltnih površina u naselju Obarak.

Takođe sredstva su odobrena i za sufinansiranje projekta sanacije platoa iza novoizgrađenih Lamela u ulici 43. drinske brigade i  izradu idejnog projekta za izgradnju parking prostora te  sufinansiranje projekata sanacije lokalnog puta u MZ Bogušići,   asfaltiranje puta u MZ Goražde IV u ulici 22 maj  te sanaciju putne infrastrukture u ulici Doktora Karameha u goraždanskom naselju Vinarići.

 

Općini Foča u FBiH  odobrena su finansijska sredstva za sufinansiranje nastavka sanacije putnog pravca Osanica-Obadi te poboljašanje putne infrastrukture na prostoru ove lokalne zajednice, a sredstva za sufinansiranje projekata poboljšanja putne infrastrukture dodjeljena su I općini Pale u FBiH.