Prijem policijskih službenika u MUP BPK: Od prijavljenih 99, testiranja uspješno prošao 21 kandidat

Procedura prijema policijskih službenika u Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je u završnoj fazi – potvrdio je resorni ministar Nusret Hubjer.

Naglasio je da je okončano testiranje kandidata te da nakon isteka žalbenog roka, slijede ljekarski pregledi i sigurnosne provjere.

Ministar napominje da  se  može  biti djelimično zadovoljno jer konkurs ni izbliza neće zadovoljiti potrebe za novim policajcima

„  Testiranje je biloonako kako smo i najavljivali tokom ove godine i provedeno je po načelima transparentnosti, zakonitosti i pravednosti, inovativno i efikasno i time možemo biti zadovoljni, ali ono čime možemo iskazati malo nezadovoljstvo je broj uspješnih kandidata gdje smo od 40 traženih policijskih službenika dobili  21, tako da ćemo vjerovatno u prvom kvartalu naredne godine biti u obavezi da raspišemo novi javni oglas za prijem  policijskih službenika“ kazao je Hubjer.

Obzirom da su proteklih godina konkurse za prijem policijskih službenika pratili  skandali, ministar je mišljenja da je mnogo faktora uticalo i na aktuelni konkurs

„  Ne možemo tačno znati zašto je ovakav ishod konkursa, ali  glavni razlog vjerovatno je nepovjerenje mladih ljudi  u sistem prijema u policiju. Znamo šta je bilo ranijih godina kada su poništavani konkursi tako da  ljudi nisu vjerovali da će sada biti onako kako smo obećali. Međutim, mi smo ovim procesom dokazali da se to može uradti  na jedan kvalitetan, zakonit i pravedan način I imali smo ukupno 99 kandidata a kroz faze testiranja taj broj se smanjivao  do konačnog 21 uspješnog kandidata”  – naveo je Hubjer.

Za početni čin policajac, od potrebnih 36 uslove je zadovoljilo 17 kandidata dok su popunjene sve četiri pozicije za mlađeg inspektora. Nakon okončanja svih procedura oni će  početi sa obukom na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

Podsjećanja radi, za školovanje policijskih kadeta iz BPK Goražde, Kanton Sarajevo je još 2019. godine izdvojio je 125.000 KM  koje nikada nisu utrošene, a koje su po riječima Hubjera, obnovljene odlukom Vlade Kantona Sarajevo iz decembra 2022. Godine. Dio sredstava u iznosu od 20.000 KM u ove svrhe izdvojit će i Vlada BPK Goražde.