Gradska biblioteka Goražde bogatija za nove naslove

Gradska biblioteka Goražde od danas je bogatija za nove naslove koji su stigli od Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH. Dio literature od 80 naslova  namjenjen je za istureno odjeljenje za slijepe i slabovidne osobe koje djeluje i u Goraždu, dok je u standardnom  formatu  knjižni fond obogaćen sa 200 naslova raznovrsne literature.

Direktor  Biblioteke  za slijepa i slabovidna lica u BiH Sakib Pleh napominje da ova ustanova  svake godine nastoji dopuniti naslove u svojim isturenim odjeljenjima koja djeluju pri bibliotekama širom BiH, među kojima i ono u sklopu Gradske biblioteke u Goraždu iz kojeg su i počele ovogodišnje aktivnosti.

„  Tokom ovog mjeseca planirali smo dopuniti sva odjeljenja sa po nekih 80 naslova i krećemo od Goražda, a nakon toga biće Olovo, Visoko, Zavidovići i sve druge biblioteke koje će dobiti isti broj naslova. Takođe, biblioteci u Goraždu smo donirali  još 200 naslova knjiga u standardnom formatu obezbjeđenih u saradnji sa prijateljima izdavačima, a riječ je o raznovrsnoj literaturi, od lektira za osnovno obrazovanje, stručne literature, beletristike, domaće i svjetske književnosti“ – kazao je Pleh.

Naglasio je da Biblioteka  za slijepa i slabovidna lica u BiH ima najbolji knjižni fond te da njene usluge koristi 1348 slijepih lica širom svijeta kojima je na raspolaganju 35.000 bibliotečkih jedinica.

„To podrazumjeva obaveznu lektiru za osnovno i srednje obrazovanje, stručnu literaturu, domaću i svjetsku književnost, dakle sve ono što imaju standardne biblioteke, a naše knjige se čitaju u Australiji, Americi, prostoru ex Jugoslavije, i  svi dobijaju knjige na kućne adrese“ – naveo je Pleh.

Dodao je da su, po međunarodnim poštanskim standardima, i slijepo lice i biblioteka  oslobođeni plaćanja poštarine tako da se dostava vrši bez naknade te da je članstvo u biblioteci besplatno.

Za Gradsku biblioteku u Goraždu koja raspolaže sa knjižnim fondom od preko 50.000 naslova, svaki novi je dobro došao

„ Bogatiji smo za 200 novih naslova u standardnom formatu, a što se tiče CD-ova koji su namjenjeni za istureno odjeljenje za slijepa i slabovidna lica i oni će svakako puno značiti, mada mi nemamo mnogo korisnika, a upis ove populacije je besplatan“ – kazala je  rukovodilac Gradske biblioteke Goražde Mubera Čavčić.