Iz vodnih naknada BPK 58.000 KM za projekte u Općini Pale u FBiH

Ministar za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Zijad Briga I načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk danas su potpisali ugovor o dodjeli sredstava prikupljenih iz vodnih naknada u BPK, u ovoj godini.

U skladu sa programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede Ministarstva za privredu BPK Goražde za 2023. godinu, iznosom od oko 58.000 KM podržana su dva  projekta općine Pale u FBiH.

Za sufinansiranje projekta čišćenja obaloutvrde i korita rijeke Prače u naselju Hrenovica  izdvojena su finansijska sredstva od 39.848 KM  dok je za izradu glavnog projekta nove vodovodne mreže u naselju Prača odobren iznos od 18.711 KM.

„ Potpisivanjem ovih ugovora krenuli smo u riješenje jednog od gorućih problema u općini Pale, odnosno izradu glavnog projekta za vodovod u Prači koji je veoma star I  gdje hitno moramo krenuti u sanaciju , a izrada projektne dokumentacije je prvi korak.Drugi  zaista izražen problem na području općine je korito rijeke Prače koje je u trenutno u jako lošoj situaciji I sa ovim sredstvima krenut ćemo u čišćenje jednog dijela korita, ali svakako da ova sredstva neće biti dovoljna da se završi kompletan projekat, međutim bitno je da krenemo” – kazao je načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk

Resorni ministar Zijad Briga nagalsio je da riječ o redovnim aktivnosti  ovog ministarstva u skladu sa Planom i Programom utroška sredstava u sektoru vodoprivrede

“Prema lokalnim zajednicama doznačavaju se sredstva za realizaciju njihovih projekata. Na javni poziv ministarstva općine su iskazale svoje prioritete I dostavile potrebne aplikacije I zadovoljstvo mi je da dans potpisujemo ugovor i nadamo se nastavku zajedničke saradnje na realizaciji projekata u svrhu poboljšanju uslova za život građana na području ove lokalne zajednice“-  kazao je Briga.