Na inicijativu ministra za unutrašnje poslove BPK Goražde Nusreta Hubjera održan sastanak Koordinacionog tijela za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici za područje BPK-a Goražde

Prema potpisanom Protokolu postupanja nadležnih institucija i organizacija u slučaju nasilja u porodici u našem kantonu, učešće na sastanku pored predstavnika Uprave policije, JU „Centar za socijalni rad BPK Goražde”, Udruženja žena „SEKA“ Goražde učešće na sastanku uzeo je ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK-a Goražde Senad Čeljo.

Ovom prilikom analizirane su aktivnosti koje su realizirane od posljednjeg sastanka održanog u avgustu mjesecu 2023. godine, s posebnim osvrtom na inicijative i prijedloge Koordinacionog tijela za prevenciju, sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici za područje BPK-a Goražde upućene prema Upravi policije MUP BPK-a Goražde i Općinskom sudu u Goraždu.

Aktivnosti koje su date Upravi policije realizovane su u smislu osiguranja educiranog kadra za rad sa žrtvama nasilja u porodici, kako bi se stvorile predpostavke za brže i efikasnije postupanje po prijavama nasilja u porodici, a prije svega u dosljednoj primjeni Zakona o zaštiti nasilja u porodici. Izdata je i Naredba sa jasnim i preciznim zaduženjima svih službenika/nica u okviru organizacionih jedinica koji postupaju po predmetima nasilja u porodici sa utvrđenim mehanizmima kontrole postupanja, uz osiguranje posebnih prostorija u policijskim stanicama za neometan rad i opservaciju na žrtvama nasilja u porodici.

Prema Općinskom sudu u Goraždu upućen je zahtjev da se prilikom planiranja Budžeta za 2024. godinu, planiraju veća sredstva za troškove kada je riječ o zaštitnim mjerama obaveznog psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u porodici i zaštitnim mjerama obaveznog liječenja od ovisnosti počinitelja u porodici, jer obaveza suda je snositi troškove navedenih tretmana.

U cilju što brže i efikasnije saraadnje, udovoljeno je zahtjevu da se Operativnom centru Uprave policije redovno dostavljaju spiskovi dežurstava sudija koji rade na donošenju rješenja o izricanju zaštitnih mjera.

Tokom sastanka razgovarano je i o problemima sa kojima se redovno susreću uposlenici Centra za socijalni rad, a odnose se na problem obezbjeđenja radnog angažmana za žrtve nasilja, obezbjeđenje socijalnog stana, jer nerijetko se dešava da se žrtva mora vratiti partneru nasilniku zbog neobezbjeđenih uslova za život. Iskazana je potreba da se u rad Koordinacionog tijela uključi i predstavnik iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice koji bi bio svojevrsni koordinator prilikom zbrinjavanja žrtava u Domove zdravlja i JZU „Kantonalna bolnica“ Goražde.

U cilju što efikasnije provedbe Programa mjera za prevenciju, zaštitu i borbu protiv nasilja u porodici, prisutni na sastanku su donijelu niz novih prijedloga i zaključaka za šta im je potrebna i institucionalna podrška. Neophodno je unaprijeđenje koordinacije kroz brži i efikasniji pristup rješavanju slučajeva nasilja u porodici, raditi na identifikaciji drugih institucija u sistemu koje mogu pomoći , prvenstveno se misli na JU „Služba za zapošljavanje“ BPK Goražde te zalagati za izmjenu i dopunu Zakona o neprofitno-socijalnom stanovanju BPK-a Goražde u dijelu koji se odnosi na korisnike, na način da se žrtve nasilja u porodici uvrste kao posebna od korisnika modela neprofitno-socijalnog stanovanja. Također, Koordinaciono tijelo je mišljenja da je nophodno poboljšati standarde i procedure za žrtve nasilja, djecu žrtava nasilja i svjedoke tokom istražnih pravosudnih radnji.

 

bpkg.gov.ba