Počela vakcinacija protiv HPV virusa u BPK Goražde

U Domu zdravlja “dr. Isak Samokovlija” Goražde I Zavodu za javno zdravstvo  Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde po prvi put počela je vakcinacija protiv HPV virusa, uzročnika raka grlića maternice, a za ovaj vid imunizacije do sada je prijavljeno  ukupno 50 djevojčica.

Djevojčica Azra Bašić jedna je od prvih djevojčica koja se vakcinisala, uz saglasnost roditelja

“ Ja sam se vakcinisala protiv HPV virusa za koji znam da uzrokuje rak grlića maternice I ovom prilikom pozivam sve svoje vršnjakinje  da se vakcinišu jer  se pokazalo da  je ova vakcina najbolja zaštita od ovog  virusa” kazala je Bašić.

Prvu vakcinu protiv HPV virusa primila je  i kćerka direktorice Zavoda za javno zdravstvo Medine Bičo koja naglašava da je  riječ o provjerenoj, kvalitetnoj i izrazito učinkovitoj vakcini.

“ Ciljana populacija su djevojčice od šestog do devetog razreda  mada, ukoliko budemo imali dostupnih vakcina, ta se ciljana grupa može proširiti I na žene od 25 godina jer je ovaj virus jako raširen I u 80 posto slučajeva imaju ga  žene I muškarci. Imamo dakle određene tipove koji su onkogeni I koji mogu da da izazovu rak grlića maternice” – napomenula je dr. Bičo.

Specijalista pedijatar u Dječijem dispanzeru goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Mujković, podsjeća da je vakcinacija protiv HPV virusa odnedavno počela u BiH, dok se ovaj vid imunizacije  u svijetu provodi od  2006 godine.

“ Istraživanja koja su do sada provedena su pokazala da je u određenim zemljama obolijevanje od karcinoma grlića maternice  svedeno na minimum. Meni je izuzetno drago što je naš Federalni Zavod za javno zdravstvo pokrenuo ovaj projekat  I  u budućnosti planiraju da ova vakcina možda uđe I u zvanični kalendar imunizacije u BiH. Za sada je u BPK prijavljeno 50 djevojčica uzrasta od 12 do 14 godina, naravno uz saglasnost roditelja, a naš kantonalni Zavod za javno zdravstvo i  ginekolog dr. Edin Čengić,  su održali I edukacije za roditelje djece osnovnih škola I na taj način su se oni mogli odlučiti da li da njihova djeca prime  tu vakcinu”  kazao je dr. Mujković.

Za vakcinaciju protiv HPV virusa u BPK Goražde 50 doza vakcine obezbjedio je   Federalni Zavod za javno zdravstvo dok je 100 doza donirao Kanton Sarajevo. To je dovoljno za vakcinisanje 75 djevojčica obzirom da se primaju dvije doze u vremenskom razmaku od pola godine.

Uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva u BPK se provodi i testiranje na HPV virus kojim će biti obuhvaćeno 200 žena.