Udruženje “Buđenje” i RK Radnički organizirali “Inkluzivne sportske igre”

Povodom Međunarodnog dana tolerancije u Goraždu je organiziran događaj „Inkluzivne sportske igre“ u kojima su učestvovali članovi Udruženja za pomoć i podršku djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ i Rukometnog kluba Radnički.

Više od pedeset mališana predškolskog i školskog uzrasta kroz sportske aktivnsoti  družilo se  sa članovima ovog kluba, sa kojima postoji višemjesečna saradnja.

„ Članovi udruženja „Buđenje“ su važan dio nas i naše lokalne zajednice i odlučili smo da svoje sportske i stručne resurse stavimo njima na raspolaganje. Već od mjeseca jula radimo sa djecom grubu motoriku, vježbe za povećanje njihove koncentracije kao i vježbe za ravnotežu. Uglavnom, družimo se, učimo ih disciplini i ostalim aktivnostima u životu, uz njihove školske i druge obaveze i ovo je veliko iskustvo i za nas. Vjerujemo da će idrugi slijediti naš primjer“ – kazao je trener RK Radnički  Haris Fidahić.

Predsjednica Udruženja „Buđenje“ Merima Jašarević naglašava da su ove i slične aktivnosti od velikog značaja za članove udruženja jer doprinose usmjeravanju pažnje djece, koja se da  uče redu i disciplini kao i strpljenju, a na ovaj način se njeguju i timske aktivnosti i razvija njihov takmičarski duh.

Ona je naglasila da tolerancija nije samo moralna već i zakonska obaveza uvažavanja fundamentalnih ljudskih prava

„ Međunarodni dan tolerancije je prilika da se ukaže na opasnost od netolerancije i sve ono što ona donosi. Ukoliko nema razumjevanja, prihvatanja  i uvažavanja bogatstva različitosti koje se uglavnom dešava iz određenog neznanja o osnovnim ljudskim pravima,  onda imamo predrasude koje dovode do diskriminacije“ – naglasila je Jašarević.

Saradnja RK Radnički i Udruženja za pomoć i podršku djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ bit će nastavljena i u narednom periodu.