Helez na obilježavanju Dana OSBiH u kasarni Kosova – OSBiH su prepoznatljiva vojna snaga

Danom otvorenh vrata u kasarni Kosova kod Ustikoline danas je obilježen 1. decembar  Dan Oružanih snaga BiH.

Svečanost, kojoj su prisustvovali zvaničnici vojnog i civilnog života svih nivoa te učenici osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde, počela je  predajom raporta komandanta 3. pješadijskog bataljona pukovnika Muamera Sijerčića ministru odbrane BiH Zukanu Helezu te intoniranjem državne  himne.

Obraćajući se brojnim gostima, pukovnik Muamer Sijerčić podsjetio je da su Oružane snage BiH formirane donošenjem Zakona o odbrani BiH 1. Decembra 2005. Godine, naglasivši da se,  iako relativno mlada institucija, mogu  pohvaliti velkim uspjehom na svim poljima njihovog djelovanja te uspješnom realizacijom svih zadataka iz reforme odbrambenog sistema.

„ Oružane snage BiH su već duži niz godina partner velikim silama na planu globalne sigurnosti a naši pripadnici su učestvovali  u NATO vođenim operacijama i misijama  pod okriljem UN-a,  čime su stekle veliko povjerenje  i značajan ugled u međunarodoj zajednici. Angažovanjem u takvim operacijama ispunjavamo naše međunarodne obaveze  i na najbolji način testiramo i uvećavamo nivo interoperabilnosti i kompatibilnosti sa oružanim snagama  partnerskih zemalja“ – kazao je Sijerčić.

Naglasio je da su pored svih redovnih obaveza i zadataka, pripadnici 3. pješadijskog bataljona  svoje znanje, vještine i profesionalizam pokazali više puta i kroz realizaciju mnogih zajedničkih vježbi sa pripadnicima međunarodnih vojnih snaga, civilnih struktura vlasti, u operacijama podrške miru i kroz vrhunske sportske  rezultate koje su postizali  u zemlji inostranstvu.

Dodao je da je iza ovog bataljona izrazito izazovna  ali i  uspješna godina što, kako je kazao,  potvrđuju mnogi pokazatelji poput obuke koja je realizirana  sa EUFOROM na lokalnom području ali i  glavnom poligonu obuke na Manjači kao i vježbe bojevog gađanja koje su protekle uspješno. Po riječima Sijerčića, komandne jedinice bataljona redovno planiraju i realizuju obuke  i vježbe zajedno sa civilnim subjektima  i institucijama i tokom cijele godine daju podršku lokalnim zajendicama.

„ Protekla godina je obilježena uspješnom realizacijom nizom značajnih i zahtjevnih aktivnosti čime smo pokazali stalni progres u razvoju i jačanju Oružanih snaga BIH. Vjerujem da ćemo u vremenu ispred nas  i dalje nastvaiti na jačanju borbene obuke  u jedinicama, unapređenju zajedničke obuke i saradnje sa drugim vojskama  a posebno jedinicama EUFORA izvršiti modernizaciju opreme i sredstava koji će podići borbenu spremnost na viši nivo i u konačnici  dostići najviše NATO  standarde koji će omogućiti  ispunjenje svih psoebnih zadataka  koji proističu iz misije OS BiH“ – poručio je komandant trećeg pješadijskog bataljona uputivši zahvalnot državnom ministru odbrane Zukanu Helezu koji  je danas nagradio  25 pripadnika  3.PB  koji su u protekloj godini  pokazali izuzetan rad i profesionalizam u svom radu u jedinici.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez čestitajući Dan Oružanih snaga BiH svim pripadnicima, kazao je kakao mu je zadovoljstvo  danas biti u kasarni Kosova.

„ Treći pješadijski bataljon  svojim brojem pripadnika nije među brojnijim bataljonima OS BiH ali mi je kao ministru odbrane BiH jednako značajan kao i bilo koji drugi bataljon. Trudm se da budem upoznat sa aktivnostima svih vojnih formacija u našim OS a trećem PB čestitam na dvije uspješno završene vojne vježbe – sa EUFOROM ovdje na poligonu u kasarni Kosova i drugoj na poligonu Manjča. Visoki rezultati vaše spremnosti  i pohvale koje ste dobili na tim vježbama, mene kao ministra čine ponosnim“ – kazao je Helez.

 

Osvrćući se na 18. godišnjicu od  formiranja  OS BiH državni ministar naglasio je da su se one razvile u vojnu snagu prepoznatljivu u BiH ali i regiji i svijetu što, kak oje kazao, uz ponos ujedno stvara i obavezu i odgovornost da se dodatno unapređuju.

„ Svojim profesionalizmom, predanošću, znanjem, pripadnici OS BIH u proteklih 18 godina, uprkos brojnim izazovima, dokazali su da su nezamjenjiv faktor i partner  građanima i civilnim strukturama i najbolji dio bh. društva. OS BiH su institucija čije je djelovanje u interesu svih građana BIH, na cijelom  prostoru naše domovine kao i izvan njenih granica s ciljem izgradnje  i doprinosa miru  i sigurnosti u svijetu“ – naglasio je državni ministar.

Dodao je da  je njegovim dolaskom na čelo ministarstva odbrane uvećan budžet u ovim institucijama BiH  čime su  uvećana i primanja uposlenih u ministartsvu odbrane i OS BiH

„ Nadam se da će se trend povećanja primanja nastavaiti i u narendom periodu, što je moj cilj. Uz važnost osiguranja dobrih primanja, veoma je bitno da svi pripadnici OS naše zemlje imaju najbolju i najkvalitetniju  opremu. U ovoj godini započeli smo projekat  opremanja novim i kvalitetnim uniformama, a zatražio sam od Vijeća ministara BiH  veća izdvajanja za naše OS kako bi smo još bolje opremili naše pripadnike,  jer oni to zaslužuju. Iskreno se nadam da će i druge kolege ministri imati sluha  za ovaj zahtjev“ – kazao je ministar odbrane BiH.

Naglasio je da je  vojni poziv jedan od najtežih ali i najčasnijih zadataka jer, kako je kazao,  nema ništa veće ni plemenitije nego  služiti svojoj domovini.