Helez u posjeti BPK i Gradu Goražde

Delegacija ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom  i zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukanom Helezom  danas je boravila u posjeti Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde.

Održani su odvojeni sastanci sa članovima Vlade BPK Goražde i gradskim vlastima gdje je razgovarano o mogućim oblicima  međusobne saradnje te je polaganjem cvijeća na spomen obilježja  odata počast poginulim braniocima i ubijenoj djeci Goražda.

Pojašnjavajući razloge posjete ovom dijelu BiH, državni ministar odbrane je kazao da je jedan od njih informacija koja se pojavila u javnosti,  da je BiH pod  uticajem ruske federacije, da nije sigurna te da se uvoze neki elementi koji bi mogli da prouzrokuju  sukobe

„Želim da poručim građanima BPK Goražde da mogu biti mirni i sigurni jer država BiH i njene ganice su u potpunosti stabilne i pod kontrolom su državnih organa. U posjeti Goraždu bio sam prije devet godina i mogu reći da ovaj kanton puno više daje državi nego što to država njemu vraća“ – kazao je Helez.

Kao jednu od moguućnosti da sd eto promijeni vidi u eventualnoj  izmjeni Zakona o PDV-u  kako bi, kako ej kazao,  više dobijali oni koji daju državi.

„ Recimo sad je takva raspodjela da se dobijaju sredstva na osnovu broja učenika, površine i broja stanovnika, a s obzirom da je BPK Goražde mali kanton dobija i manja sredstva. Trebalo bi uvesti stavku koja bi bila uvažena da koliko daje neko državi da ona to njemu vrati bar djelimično kako bi se donekle ispravila nepravda“ – ocijenio je Helez koji će se sastati I sa menadžerima  goraždanskih kompanija iz sektora namjenske industrije „Ginex“ i „AC Unity“.

„ S obzirom da sam ja zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH,  uvijek imam kao tačku dnevnog reda namjensku industriju. Znamo da je to  na jednom visokom nivou i smatramo da to treba proširiti. S obzirom na sve ono kroz šta je prošao ovaj kanton u periodu agresije na našu domovinu, on je opstao za što treba da ima posebnu satisfakciju i nagradu.  Također, razgvoarali smo i o lokalitetu biveš kasarne Šišeta, koja je dodjeljena na upravljanje Vladi BPK Goražde, o tome šta bi se moglo raditi na tom lokalitetu“ – istakao je ministar odbrane BiH.

Premijer BPK Goražde Edin Žulov i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović nadaju se  nastavku dobre saradnje s aministarstvom odbrane.

„  Razgovarali smo i o školovanju kadrova na vojnoj akademiji kako bi se naši učenici mogli upisivati u svim zemljama sa kojim BiH ima potpisane bilateralne sporazume. Sigurno da već sada imamo zainteresovanih učenika i a danas smo pozvali pripadnike OS BiH  u kasarni Kosova da održe jedno predavanje i objasne najmlađem uzrastu o čemu je riječ“ – kazao je gardonačelnik Imamović.