Udruženje poslodavaca BPK Goražde dodjelilo priznanja najuspješnijim kompanijama

Udruženje poslodavaca Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u gradu na Drini organiziralo je manifestaciju „Večer uspješnih poslovnih priča“ na kojoj su dodjeljena priznanja najuspješnijim malim, srednjim i velikim preduzećima, koja su tokom prošle godine ostvarila najbolje rezultate u poslovanju.

U kategoriji velikih kompanija, najbolji rezultat ostvarila je  firma  Unis „Ginex“d.o.o. Goražde,  u kategoriji srednjih preduzeća priznanje je dobila kompanija  „AC Unity“ dok su u oblasti malih preduzeća priznanja dodjeljena firmi „OKAC“ d.o.o Gorazde i  „EBI security“ d.o.o. Goražde.

Tokom manifestacije kojoj su prisustvovali i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK,    naglašeno je da su u  2022.. godini, poslodavci s područja BPK Goražde ostvarili izuzetne rezultate, sa ukupno ostvarenom dobiti u iznosu od 33.993.561 KM što je za 5,70 posto više u odnosu na 2021.godinu, dok su ukupni prihodi iznosili 444.805.147 KM,  odnosno  11,43 posto više u odnosu na godinu ranije.

Predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija naglasila je da su privredni subjekti  iz BPK Goražde već odavno prepoznatljivi  ne samo u BiH  već i u širim evropskim i svjetskim  okvirima, te da su izuzetno važan faktor, bez kojeg bi ova zemlja bilježila znatno manje indekse razvoja privrede. Problem sa kojim se susreću jeste nedostatak radne snage

„Pozivam sve na jedinistvo kako bi sinergijski radili na rješavanju ovog vrlo važnog problema. Neophodno je stvoriti bolji ambijent  kako za poslodavce tako i  radnike jer bez njih nema ni  poslodavca,  bez kojih opet definitivno  na kraju nema  ni održivosti budžeta. Dugo najavljivani propisi  o doprinosima i porezu na dohodak trebali bi se vrlo brzo naći na dnevnom redu Parlamenta FBiH koji bi u mnogo čemu olakšali poslodavcima, kada govorimo o  povećanju plaća radnicima , što bi uticalo na smanjenje odliva radne snage” – kazala je Bojadžija.

Dodala je da država sa svoje strane treba da stvori bolji sigurnosni ambijent, kako bi  te strane mladi ljudi odlučili na ostanak u svojoj državi“- naglasila je Bojadžija.