Nikada kao danas nije bilo važnije naglasiti državnost: Učimo li na tuđim greškama

Ujedinjene nacije, kao krovna svjetska i meritorna organizacija priznaju tek nešto manje od 200 država svijeta, dok je mnogo više onih koji nemaju svoju državu. Jedni vijekovima tumaraju različitim podnebljima, bez ideje i strategije, drugi ginu i svakodnevno umiru za državu, treći su u nekom hibridnom položaju i tako dalje.

Ma koliko isprazno i često zamorno zvučale floskule o državnosti, državotvornosti, globalni politički okvir svakodnevno naglašava važnost države. Uprkos svim čarima svijeta kao globalnog sela, liberalizacije i pogodnosti koje je civilizaciji donijela demokratija koja se nesumnjivo mora svakodnevno braniti, aktuelni momenat pokazuje šta znači država, a šta znači kada se za tu državu neko vijekovima mora boriti.

Bosna i Hercegovina danas obilježava svoj Dan državnosti, obnovljen prije ravno 80 godina u Mrkonjić Gradu. I ma koliko se ljutili na vlast, na političare, ma koliko bili razočarani zbog korumpiranog sistema, činjenicu državnosti BiH ne bi trebali zanemarivati niti se obeshrabrivati politikama koje to negiraju.

A čini se da nakon posljednjeg rata nije bilo momenta kada se obilježavanje Dana državnosti BiH pokušalo više osporiti. Pod krinkom sigurnosnog izazova ove godine je zabranjeno obilježavanje Dana državnosti u Mrkonjić Gradu, povijesnom mjestu za ovu državu na kojem se prisjeća na ZAVNOBiH.

BiH je opstala i zadržala kontinuitet državnosti, ma koliko neke aktuelne politike vrijeme broje od Dejtonskog sporazuma, koji je činjenica, kao što je i državnost činjenica.

Tako su u decenijama iza nas brojne politike svojim retrogradnim stavovima, poltronstvom, partitokratijom, raširenom korupcijom, polovičnim reformama i na drugi način građanima pokušale ogaditi državu, poimajući sebe sa državom. I u velikoj mjeri su u tome i uspjeli pa su desetine hiljada ljudi i napustili BiH. No, država je i dalje tu da nadživi takve politike.

I ma koliko nekad bili zamoreni od sistema koji vodi državu, razočarani ili bezvoljni, državu smo naslijedili zahvaljujući borbi i ustrajnosti predaka, pa će država i ovu generaciju nadživjeti. Stoga je i važnije današnji datum nastaviti obilježavati i ne zaboraviti važnosti ZAVNOBiH-a i svake borbe koja je iz toga proizašla.

klix.ba