Nizom aktivnosti obilježen Dan državnosti

Dan državnosti BiH nizom aktivnosti obilježen je i na područjuBPK Goražde gdje su delegacije izvršne i zakonodavne vlasti položile cvijeće nacentralnom spomen obilježju braniocima Goražda, šehidskom mezarju ipartizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, spomeniku poginulim pripadnicimaMUP-a pred zgradom ove institucije te spomeniku poginuloj djeci.
Muradif Kanlić, predsjedavajućiSkupštine BPK Goražde na svečanoj akademiji u Centru za kulturu, govoreći o značaju 25.novembra uputio ječestitke svim Bosancima i Hercegovcima, poručujući da je danas svakom čovjeku uovoj državi životno i ljudski neophodno ono što je proklamovano 25.novembra1943.godine.

“Ideje ZAVNOBIH-a upućuju na mir i toleranciju, zato su te ideje i danasaktuelne više nego ikad. Jedno od svetih pravila ZAVNOBIH-a je da je svaki građaninBosne i Hercegovine jednak u svojim pravima i načinu života bez obzira u kojemdijelu Bosne i Hercegovine i bez obzira kojem narodu pripada, odnosno da lipripada “većini ili manjini” i da svaki dio Bosne i Hercegovine pripada svakomnjenom građaninu”, poručio je između ostalog Kanlić.

Na akademiji u Goraždu obratio se Sead Turčalo, dekan FPN Univerziteta u Sarajevukoji je u svom govoru posebno naglasio značaj slobode, odgovornosti premadržavi i njenim institucijama .

“Ja neću govoriti o historiji, ja ćuvam na današnji dan prvo poželjeti i nadati se da volite i da ćete voljetislobodu, a sloboda je odgovornost. Zbog toga često ljudi ne vole slobodu jer nastjera da preuzmemo odgovornost.Danas kada obilježavamo 80-ti Dan državnosti,govorimo o modernoj državnosti BIH, mi treba da razmišljamo o putu nas i našedomovine. Možda će vam ovo zvučati pretjerano i odvojeno od realnosti, aliuvjeren sam da je položaj nas koji BIH doživljavamo i živimo ovu državu kaosvoju, nikada u njihovoj historiji nije bio bolji. Mi danas stojimo ovdje, kao slobodan,suveren narod u svom pravu da donosimo zakone i odlučujemo sami od sebi o svompravu i obavezi da budemo odgovorni. To je privilegija koja označava značajanodmak od onog što smo proživljavali u prošlosti. Ako nismo svjesni koliko je toznačajno onda samo pogledajte proteklih mjesec dana u Palestini i vidjet ćetekako narod bez države, osuđen na borbu za državu pati, i vidjet ćete kakomoral i etika, možda igraju ulogu u našim individualnim odnosima, ali ne i kadaizađete na političko polje, kada izađete u sferu međunarodne politike. Tamoulogu igra maksimizacija moći i maksimizacija sigurnosti I mi također  treba da radimo, na maksimiziranju moći i sigurnosti.Svjesni smo da identitet i političkaprava koja danas imamo su bila stoljećima uskraćivana, osporavna iminimizirana. I neki su možda lično prošli kroz takve izazove, ali težnja zaautonomijom, nezavisnošću, modernom državomima svoje korijene i od pokušaja stjecanja autonomije unutar carstava sredinom19. stoljeća do konačnog ostvarenjaprvog osnova za modernu državnost  25.11.1943 na zasjedanju ZAVNOBIH-a doostvarenja  nezavisnosti nakonreferenduma 1992. I znamo da je taj put bio naporan i prepun otpora i žrtava i putujućikroz te različite režime, i osmanske i austrougarske i jugoslovenske i pokušajastvaranja velikih država na teritoriji BIH, svaki je predstavljao poseban izazov u potrazi BIH za samoopredjeljenjei nezavisnošću”, kazao je Turčalo.

U tom kontekstu Turčalo je naglasio važnost da državljani slobodne i međunarodno priznate države BIH treba da  uvažavaju žrtve onih koji su dali sve za njenuslobodu te da svako na svoj način doprinosi tkivu slobodne suverene i nezavisne BIH.

“Sloboda koju imamo nije samohistorijsko dostignuće već kulminacija napora bezbrojnih generacija i istaknutihpojedinaca i mi tu kulturu sjećanjatreba da njegujemo, to je sloboda koja tražii obavezu da sadašnje i buduće društvene elite odgovorno upravljaju državom ine budu sami sebi svrha već moralno i politički odgovorni i onima kojima smojutros polagali cvijeće i učili fatihu i minut šutnje, ali i živim i budućimgeneracijama koje dolaze. Imperativ je priznati da je sloboda jedne državeisprepletena sa slobodom njenih pojedinaca to je kamen temeljac naprednogdruštva i mi  moramo nastaviti njegovatiliberalne vrijednosti. Postigli smo državnost, ali ostaje potreba da imamo višesvijesti o državi”, kazao je Turčalo.

Komentarisao je i činjenicu da je jučer MUP entiteta RS-a zabranio obilježavanjeZAVNOBIH-a.

“Iz moje perspektive , možda će zvučat čudno,ali to je dobra stvar jer pokazuje da je taj događaj puno važniji nego što mito imamo u svojim glavama. Na simboličkom nivou to pokazuje da oni kojizabranjuju se boje prirode BIH, a našaobaveza  je da čuvamo ono što BIH jeste inaša obaveza je da sljedeći put obilježimo Dan državnosti možda punoraznovrsnije I da nas bude više na svim mjestima gdje se obilježavaju ovidatumi, i  Dan državnosti i Dan nezavisnosti, ali i dan prijema BIH u UN, jer znamo da bez tog prijema i referendum bi bio ništa, ZAVNOBIH bi bio ništa. Tog trenutka mismo postali međunarodno priznata država, tog trenutka oružano nasilje je postalo agresija. Ali zaboravljamo te datume i zabrane nam pomažu dashvatimo tu važnost koliko god to gledali samo kao negativno, negativno je po onekoji izriču zabrane2, poručio je između ostalog Turčalo.