Ministarstvo za socijalnu politiku BPK podržava rad I projekte neprofitnih organizacija

Ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica I izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Senad Čeljo  sa predstavnicima udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom te neprofitnih organizacija iz oblasti socijalne I zdravstvene zaštite, danas je potpisao ugovore o dodjeli novčanih sredstava  za finansiranje/sufinansiranje njihovog rada i projekata

Sa ekonomskog koda Tekući transferi neprofitnim organizacijama za ovu godinu,  ukupnim iznosom od 31.400 KM podržano je devet udruženja i neprofitnih organizacija.

„Njihova djelatnost je u humanoj misiji, tako da smatramo da dodjeljena finansijska sredstva  idu u prave ruke. Kako bi se podrška pružala u kontinuitetu, prijedlogom budžeta resornog ministarstva za 2024.godinu,  za ovu namjenu planirana su veća finansijska sredstva, za podršku njihovom radu i poslovanju koje je i do sada davalo veoma dobre rezultate“-kazao je ministar Čeljo.

Vladi i resornom ministarstvu riječi zahvalnosti na podršci uputili su i predstavnici udruženja, ističući njen značaj u realizaciji projekata. Između ostalih podržan je i projekat Regionalnog odbora „Merhamet“ Goražde.

„Merhametova javna kuhinja svakodnevno priprema više  200 obroka koje podijeli korisnicima u stanju socijalne potrebe. Izdaci su veliki, od onih za osnovne životne namirnice do električne energije, ali uz podršku resornog ministarstva i Vlade BPK Goražde, uspjevamo obavljati poslove i radne zadatke u skladu sa planom i programom rada. Saradnja je na obostrano zadovoljstvo, i mogu reći da je sve bolja “- kazao je direktor Regionalnog odbora „Merhamet“Goražde  Ermin Hodžić.

Predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze u BPK Goražde Dijana Pleh takođe ističe da je podrška od velikog značaja

„Finansijska sredstva koja smo dobili iskoristit ćemo za pružanje podrške našim članovima u kupovini neophodnih suplmenata i ortopedskih pomagala. Trenutno brojimo 27 članova   a prema informacijama sa kojim raspolažemo broj oboljelih je  veći što predstavlja zabrinjavajući podatak“-ističe Pleh.