Skupština BPK Goražde održala redovnu sjednicu

Skupština Bosanskopodrijskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj redovnoj sjednici usvojila je nekoliko nacrta I prijedloga zakona koji bi, kako je istaknuto,  trebali  unaprijediti kvalitet života u oblastima poljoprivrede, boračke zaštite te saobraćajne infrastrukture.

Bez mnogo rasprave poslanici su usvojili prijedlog Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi BPK Goražde kao I nacrt Zakona o uređenju saobraćaja na području kantona.

Usvojen je I  nacrt Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica u BPK Goražde. Ministar za boračka pitanja Avdo Mirvić naglasio je kako će djeca porodica šehida imati prioritet u zapošljavanju, namjera je i  povećanje egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisnaim borcima, koja trenutno  iznosi 5KM po svakom provedenom mjesecu u oružanim snagama.

Resorni ministar  najavio je i veći monitoring na rad šest krovnih boračkih udružena te  više novca za one koji apliciraju sa konkretnim projektima.

U formi nacrta je usvojen i Zakon o Agenciji za razvoj, projektovanje i privatizaciju u BPK Goražde. Na sjednici je naglašeno kako je proces privatizacije već odavno okončan te da godinama nije izvršena niti jedna privatizacija.  Agencija će proširenjem djelatnosti  u budućnosti pripremati projekte, aplicirati na međunarodne fondove ali i uspostavljati saradnju sa bh. dijasporom,  posebno onima koji su sa ovih prostora –  rečeno je na sjednici.

Dato je i mišljenje na Nacrt zakona o dopunama Zakona o radu, Federalnog ministarstva rada I socijalne politike, a u pitanju je izmjena člana  koji se odnosi na povremene i privremene poslove gde se daje mogućnost uključivanja i studenata, što je u potpunosti podržano.

Skupština BPK Goražde između ostalog usvojila je I  odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju sportsko –rekreacionog centra – strelišta na lokalitetu Kolijevke.

Prijedlog Odluke o o utvrđivanju naknade predsjedavajućem, članovima i sekretaru Nezavisnog odbora nije dobio potrebnu većinu.   Skupština BPK Goražde  usvojila je prijedlog statuta novoformiranog JP “18.septembar” d.o.o Goražde te Strategiju razvoja  regionalnih cesta BPK Goražde za period 2024 – 2034.godina.

Usvojen je i izvještaj o radu i godišnji obračun JP RTV BPK Goražde za 2022. godinu te primljena k znanju informacija o stanju RTV predajnika, repetitora i opreme u vlasništvu BPK, s posebnim akcentom na modernizaciju postojećih i izgradnju novih predajnika i opreme u 2022. godini.