Potpisani ugovori: Za projekte promocije zdravlja I prevenciju bolesti u BPK 24.000 KM

Ministar za zdravstvo, socijalnu politiku, raseljena lica o izbjeglice Bosanskopodrinjskog kantona Goražde (BPK) Senad Čeljo  sa direktorima zdravstvenih ustanova, danas je potpisao ugovore o dodjeli sredstava u okviru Transfera za zdravstvo od značaja za kanton.

Sredstva u ukupnom iznosu od 24.000 KM putem javnog poziva dodjeljena su Zavodu za javno zdravstvo BPK Goražde, Domu zdravlja “dr Isak Samokovlija” Goražde I Domu zdravlja Ustikolina, za  pet projekata čiji je cilj promocija zdravlja I prevencija bolesti.

„ Projekti za čiju realizaciju su odobrena finansijska sredstva od velikog su značaja kada je u pitanju unaprijeđenje zdravstvenog sistema na području kantona. Ministarstvo će i u narednom periodu podržavati ovakve i slične projekte  a sve u cilju primjene savremenih preventivnih radnji i postupaka kroz primjenu razvojnih tehnologija, uz praćenje dostignuća u razvoju medicinske nauke, kako bi se našim građanima pružila kvalitetna medicinska usluga “ – naglasio je ministar Čeljo.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Medina Bičo  čija će ustanova realizirati tri projekta vrijedna 17.000 KM, napomenula je da je resorno kantonalno ministarstvo tokom ove godine izdvojilo  značajna sredstva za prevenciju bolesti i promociju zdravlja

„ U okviru jednog od značajnijih projekat poduzet će se preventivne aktivnosti u školama kada je riječ o zdravstvenoj edukaciji djece o njihovoj zdravoj ishrani  što je veoma bitno jer kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u našem kantonu. Nastojat ćemo ukazati na važnost zdrave ishrane i zdravih stilova života kojim se može dosta toga uraditi na prevenciji ovih oboljenja”- kazala je dr. Bičo.

Jedan od projekata ove ustanove je I prevencija hroničnih nezaraznih bolesti putem emitovanja TV emisija te promocija zdravih stilova života.

Dom zdravlja “dr. Isak Samokovlija” u Goraždu dobio je  finansijska sredstva u iznosu od 4.000 KM za nabavku laboratorijskih reagensa za hematološki analizator a Dom zdravlja Ustikolina za finansiranje preventivnih pregleda i educiranje djece o zaštiti zuba dobio je 3.000 KM.

„Sa ovim sredstvima izvršit ćemo nabavku reagensa za novi laboratorijski aparat koji može da analizira krvnu sliku i CRP iz kapi krvi. Do sada smo to mogli da radimo iz venske krvi, što nam je predstavljalo problem kada su u pitanju djeca, tako da ćemo realizacijom ovog projekta, našim malim pacijentima imati mogućnost pružiti mnogo bolju i ugodniju uslugu“ – istakao je direktor  Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija”  Goražde Edin Čengić.

Kako je istaknuto danas, ministarstvo zdravstva BPK Goražde planira i u narednoj godini izdvojiti značajna sredstva za prevenciju različitih oboljenja ali i promociju  zdravlja.