Predstavnici boračkih organizacija RS-a stigli pred Sud BiH, pružit će podršku Miloradu Dodiku

Foto:klix.ba

U 13 sati u Sudu Bosne i Hercegovine bit će održan glavni pretres u predmetu protiv Milorad Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića, a pred zgradom Suda okupio se i određeni broj Dodikovih simpatizera.

Naime, kako je najavljeno, u toku suđenja Dodiku pred zgradom ove pravosudne institucije prisustvovat će delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS-a.

Informaciju o dolasku ranije je za RTRS potvrdio i Predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je za RTRS da Boračka organizacija Republike Srpske podržava institucije RS-a.

“Zato ćemo doći u Sarajevo da kažemo: Vrijeme je da pustite da živimo u miru”, rekao je Tuševljak.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smio ponoviti krivično djelo za koje se sada tereti.

klix.ba