Bh. novinari u kampanji 16 dana aktivizma: Muškarci protiv nasilja nad ženama

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizm,a usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama, Fondacija Friedrich Ebert (FES) u Bosni i Hercegovini i ove godine promovira vrijednosti rodne ravnopravnosti te zagovara sistemska rješenja u borbi protiv nasilja.

FES-ov ured u Sarajevu je uključivanje bosanskohercegovačkih muškaraca u zagovaranje ravnopravnosti i rasprave o nejednekosti aktivnije i izravnije otpočeo 2021. godine objavom publikacije “Kritika toksične muškosti: pregled suvremenih istraživanja”, nakon čega već treću godinu zaredom kroz kampanje promovira pozitivne glasove muškaraca iz različitih oblasti javnog djelovanja.

“Veoma smo svjesni da postizanje rodne ravnopravnosti, osim krucijalne uloge žena, zahtijeva i od bh. muškaraca preuzimanje veće odgovornosti za promjenu, da i oni budu angažirani kao saveznici i zagovornici ravnopravnosti te da propituju opresivnu dinamiku moći u vlastitim postupcima. Zato smo i ovog aktivističkog decembra otvorili prostor za artikulaciju ravnopravnosti, sada kroz pero novinara”, pojašnjava Merima Ejubović, programska koordinatorica Fondacije Friedrich Ebert (FES) u BiH.

Ranijih godina u kampanjama “Muškarci za rodnu ravnopravnost” i “Muškarci protiv nasilja nad ženama” učestvovali su sportisti, glumci, muzičari i političari, a FES ove godine pod istim motom predstavlja bosanskohercegovačke novinare iz različitih medija, među kojima je i Klix.ba.

“Kompletno društvo, počevši od kućnog odgoja preko obrazovnog sistema i medija pa sve do institucija, mora permanentno i odgovorno raditi na kreiranju i podizanju svijesti o suzbijanju nasilja nad ženama kao i svim ostalim oblicima porodičnog nasilja jer to nije privatna stvar već problem svih nas”, poručio je Dino Bezdrob, zamjenik glavnog urednika portala Klix.ba.

Osim Bezdroba, u kampanji učestvuju novinari štampanih i elektronskih medija iz različitih dijelova BiH – Slađan Tomić, Predrag Blagovčanin, Tahir Žustra, Nino Bilajac i Nikola Vučić.

Na ovaj način podiže se svijest među novinarima u BiH da izraze veći nivo razumijevanja i senzibiliteta za teme rodne (ne)ravnopravnosti te da ovu perspektivu ne izostave iz svojih izvještaja, autorskih priča i reportaža.

 

klix