Donošenjem novog Zakona o dopunskim pravima branilaca BPK, doći će do povećanja egzistencijalne naknade

Ministar za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Avdo Mirvić održao je sastanak sa predstavnicima Udruženja „Kamp boraca“ BPK i Udruženja demobilisanih boraca Ustikolina, a razgovarano je o novom Zakonu o pravima branilaca i njihovih porodica koji je u proceduri.

Kako je naglašeno danas, Zakon se uz ostalo bavi i pitanjem egzistencijalne naknade a inicijativu za njeno povećanje pokrenulo je Udruženje Kamp boraca. Danas je od resornog ministra stigla potvrda da bi do toga moglo doći već od januara.

„ U starom zakonu stajalo je da je maksimalni iznos egzistencijalne naknade koj ise može isplatiti pet KM po jednom mjesecu provedneom u oružanim snagama. Obzirom da smo mi već imali tri izmjene i dopune zakona koji je donešen 2013. godine, mi smo prema uredbi iz 2021. godine morali pristupiti i donošenju novog propisa, i na zadnjoj sjednici Skupštine Zakon je utvrđen u nacrtu i om će proći tri šire javne rasprave u BPK Goražde“ – pojasnio je ministar Mirvić.

Nagalasio je da je već u nacrtu budžeta BPK planirano povećanje egzistencijane naknade sa pet na šest KM

„ Nadamo se da ćemo prilikom usvajanja novog budžeta i donošenja novog zakona sve to uspjeti da završimo do Nove godine da bi ta primjena shodno budžetskim sredstvima krenula od januara. Također, dogovoreno je da se više neće čekati godinu dana na ponovno ostvarivanje prava na korištenje egzistencijalne naknade i ovim načinom dajemo podsticaj demobilisanim borcima da traže posao, i da u slučaju gubitka posla odmah mogu ostvariti pravo na egistencijanu naknadu“ – naveo je Mirvić.

Napomenuo je da će se novim Zakonom nastojati poboljšati i drug aprava boračke populacije

„ Ušli smo u rješavanje problema demobilisanih boraca u slučaju teške bolesti za ostvarivanje prava na penziju. Kada poslodavac ne želi da im da otkaz a fali im otprilike oko godinu – dvije starosne dobi i već imaju dovoljno radnog staža, oni bi rado za taj period prihvatili da budu korisnici egzistencijalne naknade dok ne napune godine i u tom slučaju ne bi bili primorani da rade. Jedan od problema je upravo pomoć u liječenju jer nažalost svake godine mi imamo oko šezdeset posto novooboljelih demobilisanih boraca od najtežih oblika karcinoma i to ćemo kroz pravilnik da regulišemo na osnovu ovog zakona da našim borcima omogućimo veće zahtjeve za jednokratne pomoći prilikom liječenja što su za nas prihvatljivi zahtjevi da se nađu u novom Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica“- kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde

Zajednički zahtjev svih boračkih Udruženja prema Vladi BPK Goražde biće da se ispoštuje zakonska odredba o izdvajanju pet posto za boračku populaciju od ukupnog budžeta jer, kako je naglašeno, sadašnjih tri posto nije dovoljno za osnovne potrebe boračke populacije

„ Razgovarali smo i o problemima uplate doprinosa za demobilisane borce, kako bi se stvirli povoljniji uslovi za demobilisane borce kao i rješavanje pitanja supruga demobilisanih boraca koji nemaju apsolutno nikakvih prava i zahtjevmo da se i njima omogući primanje egzistencionalne naknade. U narednom periodu mi ćemo kroz svoje zahtjeve tokom rasrave tražiti da se proširi lista za liječenje boraca, da se obuhvate i njihove porodice i demobilisani borci, odnosno cijela boračka populacija. kazao je dopredsjednik Udruženja demobilisanih boraca Foča-Ustikolina Avdo Muslimović.

Predsjednik Udruženja „Kamp boraca“ BPK Goražde Amel Barimac podsjetio je da je udružeje zahtjev za povećanje egzistencijalne naknade prema Vladi i ministarstvu BPK uputilo polovinom godine

„ Mi smo bili u bliskoj saradnji sa nadležnima tokom donošenja novog Zakona i nadamo se da će od naredne godine doći do povećanja egzistencionalne naknade i kao i nadogradnje zakona i za liječenje demobilisanih boraca. Pratit ćemo naredni tok i nadamo se da će naši zahtjevi biti ispunjeni u potpunosti“ – kazao je Barimac.