Općina Pale u FBiH: U okviru SRC „Gaz“ u Hrenovici otvoreno odbojkaško igralište

U mjesnoj zajednici Hrenovica u Općini Pale u FBiH, uspješno je realizovana još jedna faza na izgradnji Sportsko-rekreacionog centra (SRC) “Gaz”. Okončana je izgradnja savremenog odbojkaškog igrališta koje je svečano otvoreno danas. Riječ je o projektu koji je realiziran  uz podršku Međunarodnog komiteta Crvenog križa, Grada Sarajeva i Vlade BPK-a Goražde.

Presjecanju  vrpce i otvaranju kapije na novoigrađenom odbojakaškom igralištu pored načelnika Općine Pale u F BiH Almina Ćutuka između ostalih prisustvovali su premijer BPK Goražde Edin Ćulov, predstavnici Crvenog križa FBiH i Međunarodnog Crvenog križa u BiH, a svečanosti je trebala prisustvovati i gradonačalnica grada Sarajeva Benjamina Karić, koja je zbog ranije preuzetih obaveza otkazala svoj dolazak.

Kako je istaknuto ovom prilikom, izgradnja odbojkaškog igrališta u koje je uloženo  37.000 KM  realizovana je uz podršku Crvenog križa FBiH a u okviru projekta „Upozoravanje na mine u Općini Pale FBiH“ koji se implementira uz finansijsku podršku Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH, Grada Sarajeva i Vlade BPK-a Goražde.

Načelnik Almin Ćutuk je zahvalio svima koji su spoznali potrebu i opravdanost izgradnje jednog ovakvog centra   u MZ Hrenovica, koja do sada nije imala adekvatno mjesto za igru i druženje najmlađih stanovnika Općine Pale u FBiH.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo  onim što su vidjeli na terenu, te su pohvalili rad i trud načelnika općine i njegovih saradnika u borbi za stvaranjem boljih uslova za život i ostanak mladih na ovom području.

„ Djeca su naša budućnost, a  ovakvi projekti sigurno su dokaz volje i želje da mladi ljudi ostanu na ovim prostorima  što uz smještajne kapacitete u nekom narednom periodu  može biti odličan način razvijanja turizma, grane privrede  koja je u posljednje vrijeme u ekspanziji“ – poručeno je danas te obećana podrška Općini Pale FBiH u narednom periodu.

Načelnik Ćutuk je podsjetio da je ukupna vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Sportsko – rekreacionog centra „Gaz“ oko 500 000 KM.

Za izradu projektne dokumentacije, kupovinu zemljišta, aafaltiranje staze, izgradnju nogometnog igrališta, mobilijara za djecu te uređenje potoka i u konačnici odbojkaškog igrališta, do sada je uloženo oko 205.000 KM.

Načelnik Ćutuk za proljeće je najavio aktivnosti na uređenju zelenih površina, postavljanju klupa i kanti za smeće, video nadzora te priključenje vode i električne energije, što će znatno uticati na ugodniji boravak i korištenje dostupnih sadržaja “Gaza” za sve generacije.

Svima koji su finansijski podržali ovaj  projekat danas su uručene i zahvalnice.