Data saglasnost o isplati kantonalnih novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na sjednici održanoj danas dala je saglasnost na Odluke o isplati novčanih sredstava za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji „Proizvodnja maline, američke borovnice i aronije“ za fizička lica i poljoprivredne proizvođače registrovane kao SPP, SPO, ZZ i D.O.O. Kroz Program kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2023. godinu, pravo na podsticajna sredstva ostvarilo je 30 korisnika, a za realizaciju odluke  finansijska sredstva u iznosu od 22.950 KM, izdvojena su iz  u budžetu  Ministarstva za privredu BPK Goražde. Davanjem saglasnosti na odluke resornog ministarstva, odobren je iznos od 3.290 KM,  JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Goražde za provođenje aktivnosti kada je riječ o vještačkom osjemenjavanju krava te isplatu novčanih sredstava u iznosu od 19.000 KM za podršku sajmovima koji se održavaju na području našeg kantona. Saglasnost je data i na Odluku o visini boravišne takse na području našeg kantona za 2024. godinu te Odluku o izmjenama i dopunama Plana utroška namjenskih sredstava Kantonalne uprave za šumarstvo,  sa podračuna za šume za 2023. godinu.Razmatrajući materijale iz Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, saglasnost je data na Odluku o odobravanju isplate novčanih sredstava JU „Dom za stara i iznemogla lica“ Goražde u ukupnom iznosu od 15.000 KM na ime osiguranja neophodnih sredstava za pokriće troškova pružanja usluga i normalnog funkcionisanja, izmirenja dijela obaveza po Sporazumu o regulisanju potraživanja uposlenika te Sporazumu ove javne ustanove i Porezne uprave FBiH o plaćanju dužnih javnih prihoda u ratama na koji je saglasnost 2020. godine, dala Vlada BPK Goražde.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, saglasnost je data na Odluku o odobravanju novčanih sredstava na ime pomoći radu udruženja boračkih populacija za mjesec novembar 2023. godine, dok je Ministarstvu za finansije BPK Goražde, saglasnost data na Odluku o redovnom godišnjem popisu imovine, obaveza i potraživanja BPK Goražde sa stanjem na dan 31.12.2023. godine.

Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport saglasnost je data na Odluku o odobravanju novčanih sredstava nosiocima sportskih djelatnosti na nivou BPK Goražde za dodatne programe te Odluku o odobravnju sredstava JP RTV BPK Goržade na ime XI od ukupno XII redovnih tranši. Na prijedlog resornog ministarstva, zaključkom Vlade data je saglasnsot JU OŠ „Avdo Smailović“ Goražde za pokretanje procedure nabavke muzičke opreme za potrebe škole.

U cilju povećanja energetske efikasnosti, Ministarsrtvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline saglasnost je data na Odluku o dodjeli finansijskih sredstava Gradu Goražde u iznosu od 50.000 KM, na ime sufinansiranja „Projekta zamjene opreme za javnu rasvjetu na prostoru Grada Goražde“, a saglasnost je data i za potpisivanje ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji – sanaciji zida oko objekta JU OŠ „Ustikolina“ u općini Foča u FBiH.

Na današnjoj sjednici na prijedlog Ministarstva za unutrašnje poslove, utvrđen je i u skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije BPK Goražde, koji bi se trebao razmatrati po skraćenom postupku.

 

bpkg.gov.ba