Skupština BPK Goražde usvojila nacrt budžeta u iznosu od 64,5 miliona

Skupština BPK Goražde na petom vanrednom zasjedanju utvrdila je i u proceduru javnih rasprava uputila nacrt budžeta i nacrt Zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2024.godinu. Nacrt budžeta utvrđen je u iznosu od 64.587.238 maraka što je 12 posto više u odnosu na budžet za 2023.godinu.

 

Prema procjenama Ministarstva za finansije, realno ostvarivi prihodi bez planiranih grant sredstava iz budžeta Federacije BiH iznose 49.587.238 maraka što je mnogo manje u odnosu na zahtjeve budžetskih korisnika koji se, prema projekcijama, kreću u iznosu od 69.782.182 maraka. Povećanje u odnosu na tekući budžet, prvenstveno se ogleda u povećanju prihoda kroz projekcije prihoda od strane Federalnog ministarstva finansija, kao i u planiranju većeg iznosa grant sredstava sa nivoa Federacije BiH, odnosno oko 16 miliona maraka.

 

“Nacrt budžeta je dobra polazna osnova, imali smo ambiciozan budžet od 55 miliona za 2023. godinu, sa 8 miliona granta, većina je izražavala sumnje, a izgleda da ćemo imati izvršenje budžeta kako smo planirali. Nacrt budžeta za 2024. prihodovna strana 64. 587. 238 maraka, rashodi nešto više od 60 miliona, znači planiran suficit od 3 i više miliona. Predviđeni nacrt budžeta za iduću godinu je samo obaveza više i teret ministrima da se obezbjedi dio sredstava izvan našeg kantona, a ne samo da se troši što dolazi punjenjem budžeta. Ako bude loše punjenje budžeta i uvidimo da smo loše procjenili odnosno projicirali nije nikakav problem da uradimo rebalans budžeta”, poručio je Edin Ćulov, kantonalni premijer.

 

Obrazložio je da sredstva za niže nivoe vlasti kroz projekte sa i bez učešća nikada do sada nisu planirana u većem iznosu.

“To nam omogućava rast i razvoj lokalnih zajednica. Očekujemo i nadamo se dobrim, najboljim projektima. Povećana su sredstva za NVO, za sport, sportska udruženja, za stipendije našim učenicima kako u srednjim školama tako i na fakultetima. Očekujem veću podršku za zanimanja i fakultete koja nam nedostaju odnosno prema projekcijama koja ce nedostajati. Na kraju, treba nam svima poželjeti sreću, puno više rada i zalaganja nas u skupšti nskoj sali, ali i svih građana BPK Goražde. Bit će BPK i Goražde čaršija kakva je nekada bila, a bogami i najpoželjnija u okruženju za život i rad građana.Idemo svi zajedno u tom pravcu”, poručio je Ćulov.

Kada je riječ o nacrtu Zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2024. godinu, definisana je dinamika izvršavanja budžeta, po osnovu mjesečnih planova, alokacije raspoloživih budžetskih sredstava te obaveze budžetskih korisnika za pripremu i podnošenje prijedloga operativnih budžeta u skladu sa instrukcijom Ministarstva za finansije. Također, ovim propisom definisani su i prioriteti plaćanja, prava i obaveze korisnika budžetskih sredstava te osnovica za obračun plaća budžetskih korisnika usaglašena sa reprezentativnim sindikatima.

 

Javne rasprave u Gradu Goražde te lokalnim zajednicama Pale i Foča u FBiH u roku od deset provest će Ministarstvo za finansije, u saradnji sa Ustavnom i zakonodavno-pravnom komisijom te Komisijom za budžet, finansije i administrativna pitanja Skupštine BPK Goražde.

 

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov danas se kratko osvrnuo i na godinu dana rada aktuelne vlade.

 

“Puno projekata je uspješno urađeno, imamo nešto anomalija koje trebamo liječiti i riješiti o kojima neću danas pričati. Ja obično kažem zabacili smo na sve strane, ide nam dobro, a ako bog da ići će i mnogo bolje. 2023 godinu radili smo, vozili u drugoj i trećoj brzini, a 2024. godinu ćemo ako bog da voziti u četvrtoj brzini”, poručio je Ćulov.