Druga godišnjica ubistva Mehmeda Ramića: Izmjena optužnice, a glavni osumnjičeni i dalje je u bjekstvu

Foto:klix.ba

Prije dvije godine, 12. decembra 2021. godine na jednoj od glavnih saobraćajnica u Sarajevu, tačnije u ulici Zmaja od Bosne na Pofalićima, ubijen je Mehmed Ramić. Suđenje trojici optuženih je u toku, dok je glavni osumnjičeni Adel Kabaš i dalje u bjekstvu.

Ramić je ubijen sa ispaljenih 36 hitaca, a na njega je pucano dok se nalazio u vozilu u pokretu.Za njegovo ubistvo pred Kantonalnim sudom Sarajevo trenutno se postupak vodi protiv Amela Jašarevića, Edvina Imamovića i Igora Zuke. Međutim, glavni osumnjičeni Adel Kabaš navodno je pobjegao u Crnu Goru, odmah po ubistvu Ramića i dvije godine nakon počinjenog krivičnog djela on se i dalje nalazi u bjekstvu.

Optužnica protiv trojice optuženih podignuta je devet mjeseci nakon ubistva Ramića, tačnije u septembru 2022. godine, a Kabašu se ne može suditi dok se nalazi u bjekstvu.

Međutim, dok traje dokazni postupak protiv Jašarevića, Imamovića i Zuke, javnost je više puta bila isključena sa suđenja i nije se moglo prisustvovati ročištima. U više navrata, čak i porodica ubijenog Ramića nije mogla prisustvovati suđenju i saslušavanju svjedoka. Sve je to stvorilo jednu sliku da samo suđenje i ne ide baš u najboljem smjeru, što se i potvrdilo kada se porodica Ramić javno oglasila i saopćila da Tužilaštvo Kantona Sarajevo planira sklopiti sporazum o priznanju krivice sa trojicom osumnjičenih.

Nedugo nakon ovakvih navoda, Kantonalno tužilaštvo KS se oglasilo i demantovalo ovakve riječi. No, sada prema riječima porodice Ramić, došlo je do izmijene optužnice i to u korist optuženih.

Novom optužnicom drastično smanjena maksimalna zatvorska kazna

Naime, prema prvobitnoj optužnici, predviđena zatvorska kazna bila je od 10 do 40 godina. Ali, nakon izmjene optužnice o čemu su informisani prisutni na ročištu održanom u petak 8. decembra, predviđena zatvorska kazna je od pet do 20 godina.

To je za Klix.ba izjavila porodica Ramić, što je na njih ostavilo utisak da Tužilaštvo KS pogoduje optuženim.

“Na suđenju dana 8. decembra 2023. godine saznajemo da je došlo do izmjene optužnice i to iz člana 166. stav 2. tačka B (kazna dugotrajnog zatvora) na član 166 stav 1 za koje je zaprijećena kazna zatvora sa znatno manjom kaznom”, kaže porodica ubijenog Ramića.

Prvobitnom optužnicom, trojcu se sudilo za ubistvo sa kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora. Novom, izmijenjenom optužnicom, njima se sudi prema članu 166 stavu 1 koji glasi “Ko drugoga usmrti, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.”

Kabaš i Jašarević terete se kao počinitelji ubistva, dok su Imamović i Zuko optužni za pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.

“Sve se dešava iza zatvorenih vrata, dvije godine nakon ubistva. Bez ikakvih obavještenja o izmjeni optužnice. Pitamo Tužilaštvo KS: Šta je definicija bezobzirnog i nasilničkog ako ne ubistvo sa ispaljenih 36 metaka na jednoj od najfrekventnijih raskrsnica glavnog grada, na tramvajskim šinama, između dva stajališta, pred mnogobrojnim građanima čiji su životi također dovedeni u opasnost. Osim toga, s obzirom da su pucali dok je automobil bio u pokretu, time su doveli u opasnost i ostale građane koji su se nalazi na cesti u svojim automobilima”, poručuju Ramići.

Pitaju se, također, šta je dovelo do toga da postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS izmijeni optužnicu te da li je glavna kantonalna tužiteljica upoznata sa izmjenama.

Također, ističu da njihova borba neće stati te da će biti istrajni u njoj.

Sada će kraj godine i pravosudne institucije će govoriti o riješenim krivičnim postupcima, zatvorskim kaznama koje su presuđene i sve će to pohvalno izgledati u teoriji, ali stanje na terenu govori nam mnogo drugačije.

Stanje na terenu nam govori da umnogome kasnimo za adekvatnim krivičnim procesuiranjem prestupnika i pogotovo povratnika u vršenjima krivičnih djela. Sve ovo šalje obeshrabrujuću poruku i dokazuje da našoj državi tek predstoje kardinalne promjene – u svim sferama, ne samo pravosudnim.

klix.ba