Održana 27. manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu je danas održana 27. tradicionalna manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“.

Ovom prilikom promovisana je istoimena zbirka koja sadrži 74 najljepša rada učenika osnovnih škola a najuspješniji među njima su i nagrađeni.

Umjetnički rukovodilac ove ustanove Mensura Sijerčić naglašava da je riječ o jedinstvenoj manifestaciji koja promoviše dječije stvaralaštvo.

„ Koliko znamo, jedinstvena je u BIH ali i šire a namjenjena je  djeci osnovnih škola od drugog do devetog razreda gdje djeca pišu literarne radove u poeziji na teme koje zadamo. Komisija vrši selekciju, najbolji se i nagrade a svi ostali koji zaslužuju nađu se u jedinstvenoj zbirci“ – pojasnila je Sijerčić.

Napomenula je da manifestacija svake godine bude krunisana štampanom zbirkom dječije poezije.

„ Zamislite koje je to bogatstvo za 27 godina jer se u prosjeku u zbirci nalazi 70 do 80 radova.  Ove godine na javni poziv pristiglo je preko 230 radova i djeca su bila jako raspoložena za pisanje, a pored učenika iz BPK Goražde ove godine su nam se pridružili i učenici iz OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice i OŠ „Rudo“ iz Rudog“ – precizirala je ona.

Učenici od drugog do petog razreda pislai su o temi „Prijateljstvo je važno“ dok su učenici od šestog do devetog razreda pisali o temi „Kad porastem želim biti sretan/na.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda osvojila Hana Vuga (OŠ Husein ef Đozo),  drugo je pripali Ajmanu Mehiću (OŠ Hasan Turčalo Brzi – Ilovača), dok su treće podjelili Vedad Subašić (OŠ Ustikolina) i Đulsa Kadić iz OŠ Prača.

Najuspješnije u konkurenciji od 6 do devetog razreda bile su Emina Forto (OŠ Husein ef.Đozo) i Sara Duvnjak iz OŠ Sveti Sava iz Rogatice koje su podjelile prvo mjesto, drugo je osvojio   Faris Ćurovac (OŠ Fahrudin Fahro Baščelija) dok je treće pripalo  Ajši Bajrović (OŠ Ustikolina).

Recenzentica Emina Hadžić naglasila je  da su djeca i na ovaj način iskazala svoj talenat koji će im, vjeruje, biti podstrek i za budućnost.

„ Kroz pjesme koje su ušle u zbirku ove godine se može  uočiti da su to djeca koja čitaju ne samo ono što moraju , već su jako upoznata sa vrijednostima književnosti. To su ustvari mladi pjesnici, mnogi prvi put objavljuju svoj rad a vjerovatno među njima postoje djeca koja će izrasti u buduće pisce“  zaključila je Hadžić.

Prisutnima obratio i direktor JU “Centar za kulturu” Jasmin Bešlija koji je dodjelio zahvalnice osnovnim školama i nastavnicima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovogodišnje manifestacij. Čestitke učenicima uputila je pomoćnica gradonačelnika Grada Goražda Samira Drakovac  i stručna saradnica za kulturu Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Amina Salić Bezdrob.

Na promociji je izvedena pobjednička pjesma sa ovogodišnjeg dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja” pod nazivom „Generacija 21“ Nadje Mašić i Nedima Karahmetovića.