SNS pobjednik, Nestorović iznenadio, gubitnici opozicija i Dačić

Foto:vijesti.ba
Na osnovu 90,2 posto uzorka CeSID/IPSOS-a lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane” osvojila je 46,3 posto glasova odnosno 128 mandata na izborima u Srbiji.

Na drugom mjestu je opoziciona lista “Srbija protiv nasilja” s 23,6 posto ili 65 mandata.

Treće mjesto zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,6 posto ili 18 mandata, a koalicija NADA četvrto s 4,9 posto osvojenih glasova ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista “Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda” s 4,8 posto glasova, odnosno 13 mandata.

Od manjinskih lista, očekuje se da Savez vojvođanskih Mađara ima 6 mandata, koalicija Stranke pravde i pomirenja i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini 3 mandata, SDA Sulejmana Ugljanina 2 mandata i po 1 mandat lista Shaipa Kamberija i Ruska stranka.

Kada je u pitanju Beograd, rezultati koje ne iznio SNS govore da je njihova lista osvojila 38,2 posto,  da je na 35 posto Srbija protiv nasilja, na 6 posto Nada, na 5,4 SPS i na 5,1 Nestorović.

Vučić je rekao da će većina u Beogradu ovisiti od Nestorovića, koji je ipak poručio da neće koalirati ni sa SNS, niti s opozicijom. Dačić je već ponudio koaliciju Vučiću.

S druge strane, jedan od nosilaca izborne liste “Srbija protiv nasilja” Miroslav Aleksić poručio je kako “nema govora da je SNS pobijedio u Beogradu”.

On ne rekao da su lista “Srbija protiv nasilja i Lista SNS su negdje izjednačeni”.

(Vijesti.ba)