Od 200 testiranih žena u Goraždu, kod 27 potvrđeno prisustvo HPV virusa

Od 200 testiranih žena u Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja, kod njih 27 potvrđeno je prisustvo visokorizičnih tipova HPV virusa.

Specijalista ginekologije I akušerstva dr. Edin Čengić podsjeća da su projektom koji je trajao od septembra do decembra obuhvaćene žene uglavnom u dobi od 25 do 50 godina, naglasivši da su sve žene kod kojih je potvređen HPV virus upućene na dalju dijagnostiku odnosno liječenje.

“ Jako je bitno da smo mi proveli daljnju dijagnostiku kod svih pacijentica koje su bile pozitivne pa smo uradili kolposkopiju I tamo gdje smo uočili da postoje sumnjivi nalazi, uputili na biopsiju. Mnogo rezultata čekamo jer se rade na KCUS-u I to sporo ide, ali svi koji su se vratili do sada poakzuju da ima određeni stepen displazija odnosno promjena na grliću maternice najčešće  CIN2 I CIN 3 koji indiciraju da je potrebno uraditi odstranjenje grlića “ – precizirao je dr. Čengić.

Testiranja su pokazala I da su tipovi 16, 31 I  52 najčešći  tipovi virusa kod testiranih što je također važan podatak kada je riječ o prevenciji

“ Od tih visokorizičnih tipova najčešći  je bio tip 16 što smo I očekivali jer je generalno tako a  njih je bilo devet, TIP 31 imali smo šest slučajeva, I pet tipa 52, dok je zanimljivo da tipa 18 koji je drugi po učestalosti, nismo imali. Rezultati  koji govore da je kod čak  13,5 posto u odnosu na broj testiranih žena bris bio pozitivan,  input su da ovaj program trebamo nastaviti. Neizbježno je I da se projekat vakcinacije nastavi kako bi smo izbjegli da djevojčice koje dođu u ovu dob,  imaju virus” naglašava dr. Čengić.

Govoreći o imunizaciji protiv HPV virusa koja je prvi put provedena I u BPK Goražde, skrenuo je pažnju da rezultati dosadašnjih testiranja ukazuju da je potrebno povesti računa I o izboru vakcine

“ Mislim  da bi smo trebali obratiti pažnju da se prilikom nove HPV imunizacije više ne koristi četverovalentna vakcina koja pokriva tipove 6 I 11 koji su niskorizični I 16 I 18 koji su visokorizični, jer imamo tip 52 I 31 koji su na drugom I trećem mjestu  a koje recimo pokriva devetovalentna vakcina. Projekat  ranog otkrivanja  HPV virusa proveden  je prvi put na ovom području uz podršku kantonalnog ministarstva zdravstva I nadam se da će biti sluha da ga nastavimo I u narednoj godini, za veći broj žena” – kazao je dr. Čengić.