Predstavljeni rezultati projekta „Novi pristup kreiranju radnih mjesta : Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“

U udruženju za lokalne razvojne incijative „Aldi“ Goražde danas  su predstavljeni rezultati projekta „Novi pristup kreiranju radnih mjesta – Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada“ koji je implementiran u sklopu druge faze  projekta podrške Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje koji realizuje Međunarodna organizacija rada (ILO).

Naglašeno je da su organizacije okupljene u lokalnom partnerstvu za zapošljavanje predvođene Gradom Goražde u protekle dvije godine  intenzivno radile na implementaciji projekta  kojim su postavljeni temelji budućih aktivnosti partnerstva.

Ocijenjeno je da su postignuti svi rezultati postavljeni projektom, a kao  jedan od najvažnijih istaknut je uspjeh  u osposobljavanju 72  osobe mašinske struke za tržište rada.

„ Cilj projekta prije svega je bio da se stručno osposobe nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje i da dobiju određeno zanimanje koje je potrebno tržištu rada, u ovom slučaju to je bila TVC kompanija. U toku projekta su izrađena dva nastavna plana i programa u saradnji sa ministarstvom za obrazovanje,  Srednjom stručnom školom „Džemal Bijedić“ i TVC kompanijom za zanimanje mašinbravar i zavarivač i 72 osobe su prošle stručn osposobljavanje  i postale su spremne  za tržište rada, a od toga do sada je 31 osoba dobila zaposlenje“ – pojasnila je  izvršna direktorica udruženja „Aldi“ Meliha Gačanin.

Napomenula je da je  važan segment projekta bilo i sufinansiranje ili finansiranje pokretanja Start –Up programa gdje je Međunarodna organizacija rada imala treninge da osposobi polaznike koji će kasnije aplicirati za ovaj segment projekta. Po riječima Gačanin, otvorena su četiri Start-Upa koji i danas uspješno rade i razvijaju svoje biznise.

„ Tokom realizacije projekta izrađena je između ostalih i web platforma za Službu za zapošljavanje BPK Goražde što je takođe veoma važno da proces komunikacije između nezaposlenh, kompanija i službe bude još više pojednostavljen. Održan je i sajam zapošljavanja koji je imao za cilj povezivanje nezaposlenih osoba i poslodavaca i ostalih institucija. Aldi se trudio  cijelo vrijeme da inovativnim radionicama opremi znanjem nezaposlene osobe i da im nove ideje na koji način mogu doći do nekog zaposlenja“ – precizirala je Gačanin.

Akteri lokalnog partnerstva uz Grad Goražde bili su i SSŠ „Džemal Bijedić“ , Privredna komora i Udruženje poslodavaca BPK, Obrtnička komora BPK, Služba za zapošljavanje i kompanija TVC te udruženje „Aldi“