Na evidenciji nezaposlenih u BPK Goražde 2.779 osoba

Na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde zaključno sa novembrom nalazilo se 2.779 osoba – potvrdio je direktor ove ustanove Emir Obarčanin.

Od ukupnog broja na evidenciji je 1.625 žena, a najviše  nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom (787)  a riječ je o ekonomskim, mašinskim, poljoprivrednim i hemijskim tehničarima.

Prema riječima Obarčanina, 186 nezaposlenih  je sa VSS  a najviše je pravnika (19), magistara menadžmenta (10), mašinstva (9) , politologije (9) . Što se tiče kvalifikovanih radnika, najviše je krojača, prodavača, hemičara i frizera.

„„ Generalno smo u nekom rangu od prošle godine jer u principu smanjivao se određeni broj nezaposlenih , neki su otišli u radni odnos a neki van granica naše zemlje, što je opće poznata činjenica, međutim nema nekih značajnijih promjena  na gore niti na bolje, to je broj od plus – minus 100 osoba“ – naveo je Obarčanin.

Napomenuo je da je otpuštanje radnika takođe uobičajena pojava koja nij eznačajnije uticala na povećanj ebroja nezaposlenih

„ To je redovna pojava jer poslodavci nekad teže posluju, nekad bolje,  i u nekom periodu ponovo i vraćaju te osobe u radni odnos. Generalno  poslodavci u BPK  ostvaruju skoro najbolje rezultate poslovanja u BiH tako da možemo biti ponosni i zadovoljni“ – ocijenio je on.

Podsjetio je da je Služba  u ovoj godini provela niz programa aktivne politike zapošljavanja te da su uspješno  realizovani i programi federalnog Zavoda za zapošljavanje  kroz koje je povučeno 2,4 miliona maraka sredstava. Ukupno je kroz te aktivnsoti zaposleno 313 osoba a kroz samozapošljavanje  73 osobe.

„ Imamo  naznake i obećanja od federalnog Zavoda da ćemo u narednoj godini imati još veći iznos sredstava  na raspolaganju tako da se nadam da će poslovna klima i ostale okolnosti koje utiču na rad poslodavaca  dozvoljavati da oni mogu dodatno zapošljavati ljude i da možemo ta sredstva implementirati jer ako ih mi ne iskoristimo , ona će biti preusmjerena u druge kantone“ – naglasio je direktor Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Dodao je da je kantonalna Služba  realizovala i nekoliko vlastitih  programa te da su slične aktivnosti  planirane i u idućoj godini.