U Bosni i Hercegovini pretežno oblačno, poslijepodne razvedravanje

foto:gradsarajevo.ba

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje poslijepodne. U jutarnjim satima i dio prijepodneva moguća je slaba kiša u nižim i snijeg u višim područjima Bosne. Jutarnja temperatura zraka kreće se od -1 do 5, na jugu do 8, a dnevna će iznositi od 4 do 10, na jugu zemlje do 12 stepeni.

Tmurno vrijeme i nešto niže temperature, uz naoblaku i povećan sadržaj vlage u zraku, kod osjetljivih osoba može uzrokovati izraženije tegobe. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze i malaksalosti. Hronični bolesnici, trebali bi umanjiti boravak na otvorenom i ne pretjerivati sa aktivnostima. Moguće su i epizode zagađenijeg zraka u urbanim sredinama, čemu bi također trebalo posvetiti pažnju, te se prilagoditi novonastalim okolnostima.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BIHAMK, ovog jutra se u većem dijelu naše zemlje saobraća po suhom ili vlažnom kolovozu, a zbog niske temperature mogući su nailasci na zaleđene lokalitete. Magla smanjuje vidljivost na širem području: Goražda, Kladnja i Sarajeva. Tokom dana, uslijed temperaturnih promjena, povećana je opasnost od odrone kamenja na kolovoz. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije posjedovanje je i zakonski obavezno. Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar i Ključ-Sanski Most. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na graničnim prelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta.

FHMZ/BIHAMK