Skočibušić: U 2023. godini uspjeli smo se reorganizirati i osigurati bolje uvjete rada

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. organizirao je novogodišnje i božićne zakuske za sve zaposlenike Zavoda obje Organizacijske jedinice Sarajevo i Mostar 19. i 20. prosinca 2023. u Sarajevu i Mostaru.

Nazočili su zaposlenici Ureda ravnatelja, Sektora javnog zdravstva, Sektora zdravstvene ekologije i Ambulante za nadzor zdravstvenog stanja, sa pripadajućim službama i odjelima. Ravnatelj dr. Skočibušić im je zahvalio na dolasku te u prigodnom govoru naglasio da je iza Zavoda još jedna uspješna godina u kojoj su ostvareni najvažniji ciljevi i realizirane brojne aktivnosti i projekti.

O aktivnostima u 2023. godini

„Imali smo cijeli niz različitih aktivnosti i projekata iz područja javnoga zdravlja koji su se odnosili na sve životne skupine i na unaprjeđenje njihovog zdravlja. Ove godine smo počeli intenzivnije raditi na preventivnim programima. Prvi je „Pregledaj – progledaj“, ispitivanje slabovidnosti kod djece, drugi je „Zube pregledaj, osmijeh sačuvaj“, a radi se o pregledu zuba kod djece od 6 do 12 godina i treći je „Mjerenje kvaliteta zraka zatvorenog prostora u vrtićima u Federaciji Bosne i Hercegovine“, rekao je prim. dr. Skočibušić uz naglasak da će se Zavod više angažirati na rješavanju pitanja zagađenja vanjskog zraka u Federaciji BiH.

Prim. dr. Skočibušić je rekao da je Zavod sada puno vidljiviji kao institucija i da donosioci odluka i opća javnost puno bolje prepoznaju Zavod i sve redovite aktivnosti Zavoda koje su doista mnogobrojne i bogate.

„Uspjeli smo se reorganizirati i osigurati bolje uvjete u kojima radimo. Nabavili smo novi aparat za laboratorijska ispitivanja za Organizacijsku jedinicu Sarajevo, zatim tri nova auta, renovirali knjižnicu, knjižni fond i pripadajuće prostorije i uspješno završili prvu fazu obnove unutrašnjosti zgrade Zavoda i drugih prostorija u kojima radimo. Vjerujem da će nam to svima olakšati funkcioniranje“, rekao je prim. dr. Skočibušić.

Plaće zaposlenika

Govoreći o plaćama zaposlenika, prim. dr. Skočibušić je rekao da je ukupna materijalna pozicija Zavoda znatno bolja.

„Mi smo potkraj 2022. godine potpisali Kolektivni ugovor, a 2023. godina je bila prva godina njegove primjene. Kada smo potpisali ugovor nismo računali da će naići ovakav udar inflacije, pa sada imamo povećanja cijena u društvu. Zbog toga smo u četvrtom mjesecu započeli aktivnosti sa Federalnim ministarstvom financija i u šestom mjesecu u proračunu osigurali dodatna sredstva za ovu godinu. Nažalost, kako tada rebalans budžeta nije usvojen u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, mi nismo mogli koristiti ta sredstva. Rebalans je usvojen u jedanaestom mjesecu i to su sredstva koja su predviđena za povećanje plaća. Ideja je da se plate pokriju u skladu s inflacijom s tim da vidimo da i inflacija raste. Takođe, ušli smo u pregovore za izmjene Kolektivnog ugovora i ja se nadam da ćemo u idućoj godini uspjeti napraviti novi kolektivni ugovor, odnosno, promijeniti odredbe kako bismo imali bržu primjenu povećanja plaća“, rekao je prim. dr. Skočibušić.

Osvrnuo se i na Uredbu Vlade FBiH o isplati pomoći radnicima u visini do 2.520 KM i rekao da će je Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine vrlo brzo provesti.

Planovi za buduće razdoblje

Govoreći o aktivnostima u budućem razdoblju prim. dr. Skočibušić je rekao da Zavod želi unaprijediti suradnju s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnim ministarstvom zdravstva i drugim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama i medijima.

„Uskoro će biti usvajanje novog Plana i Programa rada Zavoda za iduću godinu gdje smo predvidjeli nastavak naših redovitih aktivnosti. Pred nama je više rada na promidžbi i na zaštiti zdravlja stanovništva, osobito u organizaciji zdravstvene zaštite. Mi smo ove godine izdali publikaciju “Zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH” s analizom koja kaže da doktori medicine s 55 i više godina starosti čine 27,9%, a doktori medicine – specijalisti s 55 i više godina starosti čine 42,0% od ukupnog broja zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Što znači da u Federaciji BiH možemo očekivati u idućih desetak godina da će 42% specijalista otići u mirovinu. Kadar koji se školuje ne može pokriti ovaj budući nedostatak, a posebno ako netko nakon školovanja ode raditi u inozemstvo. Mi ćemo morati dati određene prijedloge i rješenja organizacije zdravstvene zaštite koja će postati sve važnija u trenucima kada je manje kadra“, rekao je prim. dr. Skočibušić.Prim. dr. Skočibušić je pozvao djelatnike da nastave s predanim i odgovornim radom te da zajednički sudjeluju s idejama i prijedlozima kako bi se unaprijedio cjelokupan rad Zavoda. Na posljetku je svima zaželio sretan i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2024. godinu.

zzjzfbih.ba