Goraždansko veče posvećeno Radi Jovanoviću, pjesniku koji je živio za stihove, sevdah, merak i Bosnu

U čast Rade Jovanovića, jednog od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora narodne muzike sa prostora bivše Jugoslavije u goraždanskom Centru za kulturu priređeno je muzičko-poetsko veče “Jablani se povijaju”.

Stihovi i pjesme koje je napisao pokojni Rade Jovanović ostavili su neizbrisiv trag u narodnoj muzici na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, a posebno Bosne i Hercegovine i bosanske sevdalinke.

“Goražde je imalo istaknutog umjetnika Radu Jovanovića koji je obogatio našu muzičku kulturnu baštinu sa prelijepim stihovima i melodijama kakve je samo on mogao komponovati. Važno je spominjati jednog takvog čovjeka, ukazivati na njegov značaj i značaj svih koji su dali doprinos za razvitak kulture u BiH”, poruka je organizatora.

Događaj su osmislili mladi profesor muzike Safet Bučo i novinar Slavko Klisura, dok su večer upotpunili i Bakir Vehabović i Erna Imamović.

Pozornica Centra za kulturu oslikala je ambijent kafane u kojoj je Rade Jovanović provodio vrijeme i koja ga je inspirisala da napiše najljepše stihove narodne muzike. Na njegov život i stvaralaštvo podsjetili su mladi glumci amateri Sara Kadrić i Said Bučo dok je lik poznatog pjesnika večeras je odglumio Dževad Bekrija.

Najljepši stihovi

“Rade je bio svestrana, plemenita i humana ličnost, osjećajni i skromni čovjek, šeret sa priličnom dozom tvrdoglavosti, što po pravilu odlikuje istinske boeme. Goraždanin Rade Jovanović, kako je volio da se predstavlja, pisao je tekstove i komponovao čistu i bistru narodnu muziku iz ličnog zadovoljstva i bio sretan jedino kad bi njegova pjesma ušla u narod”, podsjetili su večeras.

Pedesetih godina prošloga stoljeća nastala je njegova prva pjesma u duhu narodnog melosa “Često mlađan prošetah kraj Drine”. Rade je napisao oko 500 pjesama koje su ostavile neizbrisivi trag kod publike, a samo dio bogate sehare narodnog pjesnika i velikog kompozitora čine pjesme “Jablani se povijaju”, “Negdje u daljine”, “Seja kose raspletala”, “Malenim sokakom ne prolazim više”, “Kad sretneš Hanku”, “Prođoh Bosnom kroz gradove”, “Šta se ovo Bosnom čuje”, “Ljubav je vječna”, “Ja sam momče s planine bosanče” i druge.

Izmišljator narodne muzike

Pjesme Rada Jovanovića pjevali su najpoznatiji pjevači Gvozden Radičević, Zaim Imamović, Nada Mamula, Safet Isović, Nedeljko Bilkić, Milan Babić i mnogi drugi. Njegov buran život bio je inspiracija filmskim i muzičkim autorima. Za sebe je govorio da je “izmišljator narodne muzike” a njegove pjesme predstavljaju neprocjenjivu muzičku baštinu Bosne i Hercegovine. Rade Jovanović je živio za stihove ove, sevdah, merak i Bosnu.

“Moju Bosnu zamišljam kao jedno veliko srce, a Drinu kao njen krvotok, arteriju života. Drina je krvotok svih nas koji živimo na njenim obalama. Drina je u našem djetinjstvu, u našim đačkim sveskama, u našim ljubavima, u našem življenju, u našem umiranju..” rekao je u jednoj izjavi novinarima.