Božić u Goraždu uz molitve Bogu da prestanu ratovi i ubijanje ljudi, žena i djece

Foto:klix.ba
Goraždanski župnik Josip Tadić povodom velikog blagdana Božića i skorog i nadolazeće nove godine uputio je poruku vjernicima katoličke vjeroispovijesti, ali i svim građanima.

“U ovom vremenu velikih migracija, vremenu nerazumijevanja, previranja i ratova, molimo svemogućeg Boga da omekša ljudska srca i prihvate Božju riječ. Molimo Boga da prestanu ratovi, ubijanja ljudi, žena i djece. Molimo za ovaj svijet da se obrati sa stranputice kojom je krenuo. Molimo Boga i za ovo društvo da gajimo normalne i plemenite poglede, izbjegavamo devijacije i ponosimo se tradicionalnim načinom života u kojem nema izopačenosti”, istakao je Tadić.

On je naglasio značaj porodice i izgradnje zdravog društva.

“Molimo Boga da naše obitelji ostanu zdrave. Molimo Boga za očeve i majke, za zdravu djecu. Samo zdrave obitelji mogu izgrađivati zdravo društvo. Volimo ovu zemlju. Nju nam je Bog darovao, upravo nama i time nas nagradio. Trebamo je cijeniti i poštivati jer zemlja je naša druga majka. Na njoj ima mjesta za svakog dobronamjernog čovjeka. S ljubavlju prema Bogu i prema čovjeku moguće je postići i doprinijeti da sredina u kojoj živimo bude radosna zajednica sretnih i ostvarenih ljudi. Svima vama želim i upućujem Božji blagoslov, te vam želim sretnu, berićetnu i miromispunjenu nadolazeću Novu 2024. godinu”, poručio je goraždanski župnik.

On je naglasio i važnost komunikacije među ljudima.

“Stara narodna poslovica kaže, ‘Mač ima dvije oštrice, a jezik ih ima stotine’. Riječi znaju čovjeka uzdići, a znaju i povrijediti. Stoga, kad izgovaramo riječi moramo biti odmjereni. Bog nam je podario dar govora što nas razlikuje od ostalih stvorenih bića koja svoju komunikaciju ne mogu izreći kao mi ljudi. Božja riječ je ona koja je uvijek odmjerena. Za čovjeka koji zna pronaći pravu riječ kažemo kako je mudar čovjek. Takvu osobu rado slušamo, od nje primamo i prihvaćamo savjete. Naši stariji su riznice mudrosti od kojih možemo učiti životnu mudrost koju su naučili kroz život i spremno žele prenijeti na sve nas koji smo spremni čuti”, poručio je Tadić.

Dodaje da je iskrenost uvijek mač sa dvije oštrice, da može liječiti, ali može i razdvajati.

“Dobra riječ je poput melema koji oplemenjuje i liječi našu dušu. I dobro je izgovarati lijepe i plemenite riječi jer time postižemo onaj cilj koji Bog želi s nama u ovome svijetu koji ne ljubi istinu. Bog nam je poslao svoju riječ. Ona se utjelovila i postala čovjekom. Ljudima je ta božanska riječ u svemu slična osim u grijehu. Ta riječ u svakom svome slovu oplemenjuje svakog čovjeka dajući smjernice ljudskosti, poštivanja i ljubavi. Naš Bog želi svake godine naći mjesto u srcu svakog čovjeka. Samo čistim i jednostavnim srcem možemo prihvatiti božansku riječ. To je naš Bog koji govori u nadi da ćemo omekšati naša ljudska srca, često zarobljena i začahurena u našoj svagdanjoj životnoj trci u kojoj zaboravimo na Boga. A Bog želi da imamo ljestvicu životnih vrijednosti na kojoj ćemo prvo mjesto osigurati za njega. To je smisao našeg životnog hoda, koji je od rođenja pa do konca usmjeren prema svom počelu, a to je Stvoritelj Bog”, poručio je don Josip Tadić.

rtvbpk.ba