U BPK se osniva i otvara prvi servisni centar za podršku djeci s teškoćama u razvoju

FOTO: akta.ba

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike danas je potpisan ugovor o sufinansiranju otvaranja prvog servisnog centra za podršku djeci s teškoćama u razvoju koji žive na području Bosansko – podrinjskog kantona.

Ugovor su potpisali federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović u ime Grada koji je, shodno izrađenom projektu, osnivač ovog servisnog centra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i resorni ministar iz Vlade BPK Senad Čeljo, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić i predsjednica Udruženja Budženje Merima Jašarević.

Projektnu dokumentaciju servisnog centra u BPK radio je konsultant iz USAID/INSPIRE programa u BiH.

Ministar Delić podsjetio je da je Udruženje Buđenje u Goraždu gdje je s timom ovog udruženja razgovarao o osnivanju servisnog centra za rad i osnaživanje djece s poteškoćama u razvoju na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Prilikom posjete Udruženju Buđenje u Goraždu ministar Delić obećao je podršku u osnivanju i otvaranju servisnog centra za podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

“Obećali smo da ćemo pružiti tehničku i materijalnu podršku, ali i povezivanje ovih majki iz udruženja sa svim nadležnim nivoima vlasti, od gradske do kantonalne, kako bi se što prije krenulo u osnivanje centra. Osim toga, kako sam prije nekoliko mjeseci obećao direktorici Buđenja, Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je radila na projektnoj dokumentaciji, kako znanjem, tako i ljudskim resursima. Veliku zahvalnost dugujemo svima uključenima, od Vlade BPK do gradonačelnika Imamovića i neizostavno USAID/INSPIRE programa bez kojih bi sve ovo vjerovatno još čekalo neko bolje vrijeme”, izjavio je ministar Delić nakon današnjeg potpisivanja ugovora kojim se reguliše i sufinansiranje prve godine rada ovog centra.

Ministar je kazao i kako se raduje biti dijelom projekta koji će značajno poboljšati mogućnosti i kvalitet života djece sa poteškoćama u razvoju u Goraždu, ali i cijele njihove porodice.

Gradonačelnik Imamović najavio je da će u narednom periodu Grad završiti neophodne formalnosti, te da će Centar zvanično s radom početi na Prvog marta, što će biti i simbolično poklon građanima herojskog Goražda za Dan nezavisnosti BiH.

Iz Ministarstva podsjećaju da je potpisivanju današnjeg ugovora prethodila izrada Projekta o osnivanju, te donošenje Odluke o osnivanju koju je prije nekoliko dana donijelo Gradsko vijeće Grada Goražda.

Merima Jašarević, majka djeteta s poteškoćama u razvoju i predsjednica Udruženja Buđenje, konačno je, kako kaže dočekala da ono što su roditelji pokrenuli iz nužde postane trajno, institucionalno rješenje u njihovom gradu.

“Udruženje je nastalo iz nužde, potrebe da se porodicama s djecom poteškoćama u razvoju olakša inkluzija i socijalizacija djece, te podrška i ostalim članovima porodice da prihvate dijagnozu i nauče živjeti s njom”, podsjetila je Jašarević, te naglasila da će uz podršku svih nivoa vlasti ovaj servisni centra sigurno biti od koristi svim porodicama koje imaju potrebu za njegovim uslugama, a njih je, kako kaže, iz godine u godinu sve više.

Servisni centri kojima je osnivač javna uprava imaju garanciju trajnosti i opstojnosti, a uz saradnju sa civilnim sektorom i garanciju da će usluge biti u skladu s potrebama njegovih korisnika.

Ovakvi centri uspješno egzistiraju na području Zenice, Ljubuškog, Novog Travnika, a od sljedeće godine po prvi put i u Bosansko – podrinjskom kantonu.

 

akta.ba