Predstavnici uprave ASA Bolnice posjetili BPK Goražde: Razgovori o mogućnostima saradnje

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde  Edin Ćulov i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Salem Halilović sastali su se danas sa predstavnicima ASA Bolnice, prve privatne opšte bolnice u BiH a razgovarano je mogućnostima uspostave saradnje u oblasti pružanja medicinskih usluga pacijentima iz ovog kantona.

Član uprave ASA Bolnice Azur Tulumović najavio je da  bi prva privatna opšta bolnica u Bosni i Hercegovini sa radom trebala početi u martu 2024 godine, a njenim otvaranjem ASA Grupacija želi unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga u BiH.

„ Do početka rada sa pacijentima,  u naredna dva mjeseca ćemo imati pripremni period, gdje ćemo uvoditi u procese pojedine instrumente, opremu  i kadar što podrazumijeva upoznavanje sa svim potrebama bolnice. Ovim aktivnostima ćemo predstaviti našu bolnicu široj javnosti, želimo da obiđemo sve kantone u BiH da se predstavimo i da ponudimo ono što mi možemo raditi u budućnosti“ – pojasnio je Tulumović.

Naglasio je da je ASA Bolnica bosanskohercegovačka s tim da je klinički upravitelj  Međunarodni medicinski univerzitet (MUVI)  iz Beča.

„  Samim tim standardi djelovanja bolnice će biti na Evropskom nivou iz razloga što će to kontrolisati i postavljati klinički upravitelj tako da se nadam da ćemo moći pomaći te standarde i u drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji BiH“- kazao je Tulomović.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović  naglasio je da je opredjeljenje ove ustanove već dugi niz godina da svojim osiguranicima otvorimo mogućnosti za zdravstvene usluge i liječenje u što većem broju zdravstvenih ustanova.

„ Do sada su to bile državne ustanove i klinički centri, a ovo je novina i drago mi je da ćemo imati mogućnost saradnje i sa ASA Bolnicom. U narednom periodu ostaje  da vidimo sve zakonske mogućnosti na koji način doći do saradnje kako bi naši pacijenti tokom naredne godine nakon otvaranja bolnice mogli koristiti njihove usluge. Nema sumnje da je to na evropskom i svjetskom nivou i to je pomak za ukupno zdravstvo u Federaciji, i benefit je da će i naši osiguranici moći koristiti ove usluge a nama je u interesu da što prije dođemo do uspostave i potpisivanja ugovora“- naglasio je Halilović.

Dodao je da će više detalja o međusobnoj saradnji i eventualnom potpisivanju ugovora biti poznato nakon što ZZO BPK dobije konkretnu ponudu  sa uslugama i cijenama ASA Bolnice čiji će predstavnvici uprave ovih dana posjetiti i druge kantone u Federaciji BIH